Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobar dan! Imam patuljastog kunića starog oko 3 godine i kupila sam još jednog slične starosti. Oba su muški i zanima me da li ću ih moći naučiti na suživot? I ako da, kakvu metodu da primjenim?
Hvala, Tina

O: Kunići su životinje koje uživaju u grupi. Uspostavljene veze su čvrste i trajne. Međutim, na ponašanje spolno zrelih jedinki utječu hormoni. Zato je za očekivati agresiju između dva mužjaka. Rješenje je kastracija, što ne znači da i dalje neće biti problema.

Idealno bi bilo kada bi u isto vrijeme smjestili u novu nastambu dva mlada kunića. U drugim kombinacijama proces prilagodbe može teći različito. U početku će biti nepovjerljivi, nastojat će dominirati u zajednici, a moguće su i prave borbe. Zato bih Vam preporučila da im osigurate dvije nastambe i smjestite ih jednu pored druge. Time ćete im dati vremena da se onjuše i međusobno priviknu. Direktni kontakt trebalo bi im omogućiti na "neutralnom" terenu i svakako pod Vašim nadzorom. Agresiju ćete prekinuti npr. pljeskom, uzvikom ili tako da ih poprskate vodom. Period prilagodbe može trajati nekoliko dana, ali može biti znatno duži, te će im trebati i nekoliko tjedana.

Kad prestane netrpeljivost, a životinje počnu tolerirati jedna drugu, vjerojatno će se uskoro početeti lizati i timariti što bi bio znak da su se potpuno prihvatile.