Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kanadsku vjevericu (chipmunk), ali kako radim po cijele dane ona je dosta usamljena pa joj planiram nabaviti društvo. Imao sam u planu nabaviti patuljastog kunića ili zeca, ali ne znam kako se te dvije životinjske vrste slažu, pa me zanima ako imate ikakvih iskustava po tom pitanju.Vjeverica je sasvim pitoma i redovito je izvan kaveza.
Hvala. Marko.

O: Suživot dvije različite vrste je uvijek moguć (pas i mačka), no ponekad i dovođenje nove jedinke iste vrste zna biti problematično.

Izraženo je suparništvo i dokazivanje dominacije.

U principu možete dovesti novu životinju, ali morate biti svjesni da kunić ima drugačije potrebe što se tiče prehrane i držanja. Stoga bi kuniću te uvjete trebalo osigurati i u početku ih držati odvojene. U početku obavezno treba nadzirati njihovo druženje i kontakt.

S obzirom da je vjeverica vrlo znatiželjna i živahna životinjica, sigurno će u početku maltretirati kunića, pa to nemojte zamjeniti s napadima. Ukoliko pokažu znakove netrpeljivosti morat ćete ih nažalost držati odvojeno, te im povremeno omogućite kontakt u cilju zbližavaja.