Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije mjesec i sitno kupila sam beta ženku. Prošlog tjedna kupila sam još jednu betu - za koju ni prodavač ni ja nismo bili sigurni hoće li biti mužjak ili ženkica (budući je ribica bila prilično mala - mlada) - s namjerom kupnje ženke bete. Međutim, po boji peraja (koje poprimaju plavi i crveni odsjaj) a i po izgledu - čini mi se da je u pitanu mužjak. Primjetila sam da tu novu beticu "stara" ženka prilično ganja a i malo joj je oštetila gornju peraju. Što mi je činiti? Prodavač mi je rekao da ako je mužjak da ću morati nabaviti još jednu ženku, jer će ovu postojeću ovaj novi eliminirati. Isto tako je ova postojeća ženkica od mirne ribice prilično živnula.
Hvala, Valentina

O: Miroljubive ribe za vrijeme mrijesta postaju teritorijalne. U prirodi žive samotnjački i teritorijalno. Bete imaju osobnost i raspoloženje. Čak se mogu osjetiti i depresivno. Znatiželjne su, prijateljski raspoložene prema Vama i vrlo brzo će Vas prepoznati. No, vrlo lako se razljute na pripadnike svoje vrste, dok su prilično miroljubivi prema ostalim vrstama, što ih čini vrlo dobrim sustanarom u akvariju. Kada beta mužjak ugleda drugog mužjaka njegova prva reakcija je zaplašiti ga. Gotovo odmah će raširiti svoje peraje što više može kako bi izgledao dvostruko veći nego uistinu jest. To će opetovano činiti, a ako je i druga beta isto tako napadački raspoložena brzo će se početi napadati. Iz tog razloga nemojte stavljati dvije muške bete zajedno. U tim trenucima jednostavno izgledaju prekrasno jer se njihove boje intenziviraju. Isto se ponašaju i kad postavite zrcalo ispred njih. To ne znači da nisu inteligentne, nego nemaju predodžbu kako ustvari izgledaju. Ponekad se dva mužjaka mogu napadati i dulji vremenski period, pa je poželjno dodati im novu jedinku. Ponekad ona mirnija beta, kad uvedete novu, živne i postane aktivnija.

Dok su mlade, bete dijele akvarij miroljubivo. No, čim mužjacima izrastu njihove prekrasne peraje, ponašaju se superiorno prema ostalim mužjacima i prepotentni su. Kako postaju stariji i njihovo neprijateljsko ponašanje se pojačava.

Neke linije beta su prirodno agresivnije od drugih pa su čak i ženke neprijateljski raspoložene prema ženkama, dok su druge miroljubive i mogu se držati zajedno u grupama.

Držanje beta zajedno u akvariju dovodi do osnivanja određenog reda. Dominantna riba će naređivati svim ostalima. Uobičajeno, to je velika ženka ili mužjak, i ta riba je poznata kao alfa-riba. Sve dok je alfa-riba u akvariju održavat će se mir. Maknete li tu ribu ili uvedete novu betu u akvarij, red se mora ponovno uspostaviti. S vremenom se natezanja smire i red se ponovno uspostavi.

Agresivost beta prema pripadnicima svoje vrste nije rezultat očuvanja ili osvajanja teritorija već zbog njihove loše naravi. Mužjaci se ne podnose te se dva mužjaka nikako ne smiju stavljati u isti akvarij jer će se tući do smrti. Najbolje je uz jednoga mužjaka držati i 2-3 ženke.