silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Možete li mi reći da li može u jednom terariju zajedno živjet afrička kućna zmija i kukuruzna zmija?
Unaprijed hvala. Filip


O: Afrička kućna zmija (lat. Lamprophis fuliginosus, Lamprophis lineatus, Boaedon fuliginosus) je terestrijalna vrsta zmije, jedna od najlakših za držanje u terarijima. Prirodno stanište joj je skoro cijela srednja i južna Afrika. Ne naraste velika pa se često preporuča početnicima. Ovisno o  vrsti  dužina zmije varira od 0.9m do 1.5m. Ima ih različitih boja, od crnih, smeđih, crvenkastih i onih sa šarama.  Jedna od karakteristika ove vrste zmija je crta koja se nalazi iza očiju. Ova zmija nije otrovna, već spada u porodicu udava (plijen ubija davljenjem).  Aktivna je noću, dok se danju pretežno skriva u skrovištu. Terarij za afričku kućnu zmiju bi trebao biti 80x50x50, a može drveni ili stakleni sa horizontalnom ventilacijom. Za podlogu je najbolje koristiti treset. Nije potrebno stavljati  lampe sa UV zračenjem.  Dovoljno je staviti jednu ili dvije žarulje ili spot lampe koje će održavati temperaturu. Trebalo bi napraviti dva skrovišta, jedan u hladnijem, a jedan u toplijem dijelu terarija.

Skrovište se može napraviti od šupljeg kokosa, izdubljenog debla, pitara, pločastih kamenja ili nečeg sličnog.  Također treba postaviti i nekoliko debljih grana za penjanje i neku posudu s vodom za piće. Žive biljke se mogu staviti, ali kad zmija naraste vjerojatno će ga polomi zbog svoje težine. Zbog toga se preporuča umjetno bilje.

Dnevna temperatura u terariju bi trebala biti oko 25-28°C, preko noći oko 22°C. Na mjestu za sunčanje temp. može biti do 30°C. Vlaga u terariju bi trebala biti 50-70%. To se lako održava prskanjem i redovitim mijenjanjem i nadolijevanjem vode za piće. Period dan-noć neka bude 12-12 sati. Ova vrsta zmije hrani se malim glodavcima i gušterima. Dok su male treba ih hraniti pinkijima, a kad narastu polako se nauče na veći plijen (miševi i štakori). Zmija se lako može naučiti na mrtvu hranu što uvelike olakšava hranjenje. Lako se može držati i više zmija ove vrste u istom terariju, naravno uz povećanje dimenzija za 20% za svaku jedinku više.

O kukuruznoj zmiji možete pročitati u odgovoru Kukuruzna zmija.

Pošto te dvije vrste zmija potječu iz različitih podneblja, tj. kontineneta, nije ih  preporučljivo držati u istom terariju. Dvije ili više zmija iste vrste se mogu držati u istom terariju dovoljne veličine.