Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Danas, 7.7.2009., smo odveli našeg ljubimca, ženku, njemačkog ovčara na kastraciju u jednu uglednu i priznatu ambulantu za male životinje u Zagrebu. Nakon operativnog zahvata ženka se normalno probudila, ali je ubrzo počela krvariti, te je ljubimac na našu žalost uginuo, i to 10-tak minuta nakon što se probudila. Recite mi, budući da sumnjamo u pogrešku liječnika, da li možemo zakonom tražiti svoja prava i kome se možemo žaliti i prijaviti današnji potresan događaj? Ljubimac je bio star 5 godina i imao je prvi okot ove godine u 4. mjesecu. Unaprijed se zahvaljujem,
Mirko

O: Prvo i osnovno, savjetujem Vam da se obratite svom odvjetniku koji će Vas moći dalje uputiti što činiti.

Naime, potrebno bi bilo prikupiti svu dokumentaciju, dokumentaciju o eventualnom liječenju i zdravstvenom stanju ljubimca prije samog operativnog zahvata, kao i potvrde koje ste dobili od ambulante. Također, potrebno bi bilo obaviti i razudbu ljubimca kako bi se postavila točna dijagnoza i uzrok uginuća ljubimca. Prilikom razudbe, patolog će biti u mogućnosti utvrditi i eventualne promjene, odnosno eventualne nepravilnosti, kao i vrijeme njihova nastanka. Za razudbu Vam mogu savjetovati Kliniku za patologiju i patološku morfologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

Također, možete se obratiti i Hrvatskoj Veterinarskoj Komori, Zagreb, Planinska 2a, čije povjerenstvo, ako utvrdi određene nepravilnosti u radu i načinu obavljanja veterinarske djelatnosti, može pokrenuti određeni stegovni postupak.

Usluga u veterinarskoj praksi mora biti obavljena po pravilima umijeća, tj. stručno, pravodobno i djelotvorno. Sam operativni zahvat, kao i svi postupci s životinjom prije i po operativnom zahvatu, moraju biti provedeni prema pravilima struke.

Iz tog razloga, nadam se da ćete uspjeti.

OZNAKE: