Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam engleskog koker španijela, starog 2 godine. Pas je sladak i sve. Ima lijepu nježnu dlaku, ali je jedno vrijeme imao šugu. Bili smo kod veterinara i dali su mu neku ampulu i neku kremu da namažemo na ta mjesta. Mene zanima da li mu se ta šuga može vratiti, ako ga redovno kupam (svakih 2 tjedana)? I da li bih ga smjela toliko često kupati? Unaprijed puno hvala, Nives

O: Šuga je bolest koja se javlja tokom cijele godine, a najizrazitiji simptom je intenzivan svrbež. Uzročnici bolesti su paraziti iz porodice Sarcoptes, u koju spada i parazit Notoedres cati koji je uzročnik šuge u mačaka.

Oba šugarca (pasji i mačji) imaju mnogo toga zajedničkog - životni ciklus traje 17 do 21 dan. Odrasli šugarci kopuliraju na koži domaćina. Oplođena ženka kopa rovove kroz rožnati sloj kože, i to do 3 mm na dan, te u tim tunelima polaže jajašca. Kada nastanu larve i kasnije nimfe, odlaze na površinu kože gdje se hrane i dočekaju spolnu zrelost. Šugarci preferiraju mjesta na kože gdje je manje dlake pa ih najčešće nađemo na ušima, laktovima, trbuhu i sapima.

Cijeli razvojni ciklus parazita traje samo 3 tjedna. Odrasli šugarci su veliki od 200 do 400 mikrona, ovalnog su oblika. Na prednjem dijelu tijela imaju dvije kratke nožice, dok su stražnje dvije vrlo kratke i ne prelaze rub tijela.

Iako su šugarci vrsno specifični, mogu infestirati i čovjeka koji je u bliskom kontaktu sa oboljelim psom ili mačkom.

Kod čovjeka dolazi do reakcije u roku od 24 sata nakon direktne ispostavljenosti šugarcima. Promjene se očituju u obliku svrbećih papula na rukama i trbuhu. Svrbeš postaje izražen osobito noću kada se koža zagrije. Ukoliko čovjek više nije ispostavljen šugarcima lezije će same proći u roku od desetak dana.

Kod pasa i mačaka prvi simptom je jak svrbež, a obično su zahvaćeni dijelovi trbuha, prsa, noge kao i uši i laktovi. Koža postaje crvena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama. Pas postaje depresivan zbog jakog svrbeža.

Dijagnozu postavljamo uzimanjem kožnog ostružka, no šugarca nije lako naći. Ponekad je potrebno duboko struganje kože i to na više mjesta. U više od pola slučajeva parazita uopće ne nađemo. No, postavimo li sumnju na ovu bolest, odmah započinjemo liječenjem. Jedno od pitanja koje ćemo postaviti vlasniku jest da li se ukućani češu i da li je pas bio u kontaktu sa lisicom. Naime, lisice su "rezervoar" šuge, a dovoljno je da pas legne na travu u kojoj je ona ležala te da se infestira. Važno je liječiti sve životinje koje žive u istom domaćinstvu, kako oboljele pse, tako i mace. Dakle, dijagnostira li se šuga, potrebno je tretiranje svih članova domaćinstva

Ukoliko je zaista bilo rijec o šugi, ista se rješava ampulama Strongholda ili Advocata. No, kvalitetno izliječenje postižemo i davanjem Ivermektina na usta dvokratno (kod veterinara) i kupanjem psa u otopini Plivasepta kroz 50 dana (pranje je, znači, 5 puta; svakih 10 dana).

Ampule je potrebno ponavljati svakih mjesec dana da se šuga ne bi ponovila.

Kupanje psa komercijalnim šamponima se ne preporuča tako često, kako ne bi došlo da problema s kožom. No, kupanje je moguće obavljati češće ukoliko se koristi šampon Dermilen, koji je medicinski i koji pomaže u riješavanju alergijskih problema na koži psa te je hipoalergijski i može se koristiti i u normalnim stanjima, kao izbor šampona za češće pranje.

OZNAKE: