Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primite puno lijepih pozdrava i pohvala nadasve! Naime, nakon dugo željno očekivanog labradora, slučajno sam nabasala na ljude koji su poklanjali labradora od 4mj. Ushićena naravno, istog trena otišla sam po nju ne razmišljajući o posljedicama! Donijeh je kući. Primijetila sam da ima potpuno crne prednje i zadnje nogu (bijeli labrador) ispod dlake, te njušku. Nakon što se jadnica nesnosno češala po cijele noći, otpala joj je dlaka na vratu, odvela sam je na pregled. Veterinar je bio, jasno, neugodno iznenađen količinom zahvaćenog prostora "crnila". Dijagnosticirao je šugarac i nije obečao sigurno izlječenje. Moram napomenuti da je kujica spavala skupa sa mnom u krevetu!

Molim da mi iznesete svoje mišljenje o toj bolesti i isplati li se liječiti je (roditelji su se šokirali dijagnozom šuge, žele je uspavati...). I manje bitno, ali me kopka - vet je rekao da kuja ima premalu glavu i šiljatu njušku za labradora - čega sam i sama svjesna vidjevši druge, te ima tanke noge u odnosu na druge. Da li postoji mogućnost da je ipak čistokrvni labrador (rekli su mi da "JE"), inaće je prepametna i umiljata, osim sto jako puno laje na sve i svašta. Pomozite mi jer ja je obožavam bez obzira na pasminu!Unaprijed zahvaljujem! Martina

O: Šuga je kožna parazitarna bolest uzrokovana skupinom mikroskopski sitnih grinja poznatih pod nazivom šugarci, a svrstavaju se u nekoliko rodova. Svi oni žive na koži ili u koži životinja i čovjeka gdje se hrane i razmnožavaju. Svojim prisustvom i raznim aktivnostima na ili u koži uzrokuju upalne promjene, što se manifestira jakim svrbežom, odebljanjima i perutanjem kože, a sve to prati stvaranje krasta i gubitak dlake.

U pasa se najčešće javljaju šugarci iz tri roda:

- Otodectes cynotis koji živi na sluznici vanjskog zvukovoda u pasa. Hrani se cerumenom i time iritira sluznicu. Najčešći je uzročnik upale vanjskog zvukovoda.
- Zatim, Sarcoptes canis koji parazitira u koži glave i vrata, a u težim slučajevima se može proširiti i na cijelo tijelo. U koži buši kanale u kojima polaže svoja jajašca, a hrani se krvlju, limfom i tkivnim stanicama. Izazivaju jaki svrbež te upalu kože s posljedičnim zadebljanjem površine kože. Obično te promjene počinju na glavi, vratu pa se šire po tijelu. Ovaj oblik šuge je u gradskih pasa vrlo rijedak. Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike (jaki svrbež) te mikroskopskim pregledom strugotine kože. Liječenje se provodi lokalno akaricidima ili peroralno lijekovima uz potpornu terapiju. Najčešće liječenje traje 4-6 tjedana.

Iako su šugarci vrstno specifični, navedeni Sarcoptes mogu prijeći i na čovjeka koji je u bliskom kontaktu sa oboljelim psom ili mačkom. Kod čovjeka dolazi do reakcije u roku od 24 sata nakon direktne izloženosti šugarcima. Promjene se očituju u obliku svrbećih papula na rukama i trbuhu koje u pravilu prolaze za desetak dana bez posljedica.

- Demodex canis, grinja koja uzrokuje demodikozu u pasa. Živi u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama, gdje se množi i uzrokuje nastanak lezija. Bolest je obično ograničena samo na neke dijelove kože, ali se može proširiti i po većim površinama tijela.

Demodikoza je bolest koja nije izrazito kontagiozna. Prenosi se najčešće neonatalnim kontaktom, ali su za nastanak bolesti važni predisponirajući čimbenici: slabija kondicija, virusne infekcije, te dob. Najčešće se javlja kod štenaca zbog još nepotpuno razvijenog imunološkog sustava i češće kod čistokrvnih štenaca (naročito kod linijskog uzgoja). U prvih nekoliko dana života šteneta sa kože majke se prenese taj parazit na kožu šteneta. Samo kod pojedinih štenaca se mogu razviti klinički simptomi. Čini se i da je ipak najznačajnija genetska predispozicija, jer je dokazano da se bolest pojavljuje nasljedno u pasa u kojih zakazuje imunitetni odgovor posredovanjem stanica. Također postoji i pasminska predispozicija (dobermani, kratkodlaki ptičari i dr.). Liječenje je dugotrajno, a preporuča se hrana bogata bjelančevinama sa što manje masnoća, te vitaminsko - mineralni dodaci. Kod lokalnog oblika dovoljne su lokalne kupke svaka dva tjedna, kod generaliziranog oblika peroralno davanje lijeka uz potpornu terapiju. Kod generalizirane demodikoze bris kože bi trebalo raditi svaka dva tjedna dok dva uzastopna nalaza ne budu negativna, kada se terapija može prekinuti.

Dakle, ovisno o kojem uzročniku šuge se radi, različita je i prognoza. No, svi slučajevi su izlječivi a uz malo truda i strpljenja imati ćete prekrasno štene. Također, preporučila bih i uzimanje vitamina H (biotin) koji se još naziva zaštitnim faktorom za dlaku i za kožu i "Dermanorm kapsula" koje sadrže esencijalne masne kiseline koje su organizmu potrebne za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake. Pozivam Vas da posjetite naše Pet centre kako biste dobili više informacija o pomoćnim sredstvima za otpornost kože i dlake.

Što se tiče izgleda šteneta, kao čistokrvni labrador trebala bi imati nešto izraženiju glavu i jače noge, no ne znači da se kasnije neće razviti i da će ostati sitna. Vaša ljubimica je u dobi u kojoj počinje intenzivniji rast pa će tek kroz nekoliko mjeseci poprimiti odlike svojih roditelja.

OZNAKE: