Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam papigu tigricu, staru oko 7 godina. Prije par tjedana otkrila sam da ima šugu. Imala je zadebljanje samo iznad kljuna, oko nosnica. Odvela sam je veterinaru koji mi je za to dao kapi. Za sada se povuklo, ali prije par dana vidjela sam na njoj da je sve više umorna, izgubila je malo perja na glavici, a danas je potpuno oslabila, mogla sam je uhvatiti u ruku, sto inače ne mogu. Više se uopće ne bori, samo spava po cijele dane i izgleda kao da je na rubu, pa me zanima da li je to povezano sa šugom ili je to neka druga bolest i što mogu poduzeti u vezi s tim? Molila bi odgovor.
Hvala, Dunja

O: Šugu kod tigrica uzrokuje grinja koja se prenosi direktnim kontaktom bolesnih i zdravih papiga. Papiga ga po svome tijelu prenese kljunom i nogicama prilikom češanja oboljelih mjesta. Šugom su zahvaćeni kljun, oči, noge i kloaka. Šuga spada u uvjetne zarazne bolesti, što znači da nastanku bolesti pogoduju loši higijenski uvjeti, nekvalitetna i nepravilna prehrana, stresne situacije (novi kućni ljubimac, premještanje krletke u drugu prostoriju, maljanje, zapostavljanje papigice...), nepravilni mikroklimatski uvjeti (temperatura prostorije u kojoj boravi, vlaga zraka...). Grinje kopaju tunele u koži u kojima odlažu jajašca i hrane gornjim slojevima kože i dolazi do bujanja epitela i tako nastaju zadebljanja keratiniziranih dijelova.

Terapija šuge se provodi antiparazitskim preparatima.

Moguće je da je Vaša papigica u lošem stanju zbog šuge. Stoga Vam savjetujem da što prije posjetite svog veterinara, budući da ima uvid u liječenje koje je provodio. Možda je papigica loše odreagirala na terapiju, dozu lijeka, duljinu liječenja i sl.

OZNAKE: