Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kunića starog 2 mj. primjetio sam da ponekad počne trzati glavicom kao da štuca. To traje tridesetak sekundi. Trebam li posjetiti veterinara ili je to normalno? Vedran

O: Štucanje u kunića se može pojaviti.

Ova pojava se nerijetko može uočiti u izrazito mladih ljubimaca (do 2-3 tjedna života). Međutim, u pojedinih jedinki može se pojavljivati i u kasnijoj dobi, pogotovo kod onih kunića koji su nepravilno othranjeni u svojoj mladosti.

Kunići štucaju poprilično brzo te se nerijetko ovakav oblik ponašanja može zamijeniti s nekim od napadaja. Također, poprilično često se štucanje može pojaviti nakon obroka.

Među uzgajivačima vrijedi određeno pravilo da ako štucanje nije dugog vijeka, odnosno ako ono ne traje nekoliko sati ili dana, velika je vjerojatnost da će proći i da nije nešto ozbiljnija ili alarmantna situacija. Međutim, ako ono traje duže, nerijetko može biti jedan od kliničkih simptoma nekog zdravstvenog poremećaja te bi se trebalo posjetiti veterinara.

U tim slučajevima, veterinar je u mogućnosti napraviti rendgensku sliku, sliku koja bi mogla dati uvid u probavne poremetnje i eventualno nakupljanje plinova. U ovim slučajevima, nerijetko su prisutni i drugi simptomi - povećan abdomen, nemir ljubimca, poremećaji u kvaliteti i kvantiteti stolice, gubitak apetita, ...

U svakom slučaju, radi samog zdravlja ljubimca te Vaše sigurnosti možete s ljubimcem otići do veterinara kako bi isti mogao eventualno isključiti postojanje nekog od zdravstvenog poremećaja, odnosno odgovoriti Vam na pitanje.