Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku westija, staru godinu i pol. Ima 7 kg. Vrlo je draga, druželjubiva i živahna. No, s druge strane je i bojažljiva (pred nepoznatim psima povija rep, baca se na leđa, predaje se...). Između ostalog, jako se boji veterinara, nešto manje groomera. Odlazak s njom na cijepljenje je prava muka jer skače, drhti, srce joj tuče... Zadnji put je na cijepljenju bila izvan sebe, a veterinarki je uredno nogicom po šavu poderala cijeli džep na kuti. Zanima me je li moguće da joj ubuduće, barem kad idemo na cijepljenje, dam prije neko sredstvo za smirenje, da se opusti i da ne pada u takva strašna stanja straha, jer se nekad bojim da će je srce "drapit"? Hvala, Biljana

O: Osjećaj poput straha predstavlja obrambeni mehanizam u pasa. Psi pokazuju racionalan i iracionalan strah. Racionalan strah bi bio npr. strah od veterinara i veterinarske ambulante, a iracionalan strah npr. čovjek sa štapom, kišobran, drugi psi i sl. Strah dovodi do napada panike kod kojeg pas može hiperventilirati, tresti se, hodati naprijed-nazad, pojačano sliniti i sl.

U pokušajima da se postojeći strah reducira ili potpuno ukloni, koriste se različiti preparati i različite metode. Od preparata se koriste različiti sedativi, koji dolaze u mnoštvo različitih naziva, oblika, načina i jačine djelovanja. Ti lijekovi najčešće dolaze u obliku tableta, kapsula, gelova, ampula ili se injektiraju. Njihova uporaba je inducirana u mnogim stanjima jer mijenjaju mentalnu aktivnost, odnosno djeluju smirujuće. Korišteni uz naputke i preporuku svog veterinara, uz strogu kontrolu doziranja i načina primjene, ne bi smjeli biti opasni po zdravlje ljubimca. Međutim, ako se koriste "na svoju ruku" mogu postati opasni po zdravlje ljubimca te dovesti do težih zdravstvenih poremećaja.

Jedno od poznatijih sredstava za umirenje ljubimaca je acepromazin, koji se i može davati u situacijama kao što su strah, uznemirenost, pregled kod veterinara, putovanje,... Na našem se tržištu nudi Sedalin gel (Vetoquinol) sa djelatnom tvari acepromazinom, koji se izdaje isključivo uz recept veterinara. Više o sedalinu možete doznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se oko preparata pogodnih za Vašeg ljubimca, posavjetujete sa svojim veterinarom. Naime, isti će biti u mogućnosti utvrditi najprikladniji preparat i način doziranja za Vašeg ljubimca, a sve prema trenutnom zdravstvenom stanju i povijesti bolesti.

Strah od veterinara se može pokušati reducirati i različitim metodama. Jedna od njih je i ta da se proba nekoliko puta odvesti svog ljubimca kod veterinara, koji će mu polako i postepeno prići, a ako vrijeme i mogućnosti to dopuste, malo i poigrati. Na takav način, moguće je da Vaš ljubimac odlazak kod veterinara počne povezivati s pozitivnim prethodnim iskustvom te tako prevlada postojeći strah od veterinara. Naravno, nemojte zaboraviti i poslužiti se slasticama, kao nagradama, za svako dobro ponašanje ljubimca.

OZNAKE: