Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zašto se moja činčila neobično glasa samo na jednog člana obitelji? Ja, mama i tata - sve ok, ali brat kad se pojavi nestaje s tim neobičnim glasanjem. Nije mi jasno zašto?! U početku sam mislila da ga se boji, a sad više ne znam šta da mislim. Nevjerojatno reagira kad je on u blizini, tada ne vidi nikoga drugog osim njega. Imate li možda neko pojašnjenje? Hvala unaprijed na odgovoru,
Zvjezdana

O: Da bismo što bolje razumjeli ponašanje činčila važno je pobliže interpretirati zvukove koje one ispuštaju.

Naime, činčile imaju nekoliko osnovnih zvukova putem kojih međusobno komuniciraju. Ako pažljivije slušate, ti osnovni zvukovi se razlikuju s obzirom na tonalitet i glasnoću pa možemo reći da činčile imaju razvijen svojevrstan oblik govora kojim komuniciraju, ali i iskazuju svoje emocije. Tako se npr. razlikuju njihovi zvukovi upozorenja na opasnost, strah, bol, zatim različiti zvukovi ugode, odnosno zadovoljstva, "ljubavni zov" i sl. Posebne zvukove ispuštaju mlade činčile u kontaktu s majkom.

Stoga, nije ništa neobično ako povremeno čujete Vašu činčilu da se "čudno" glasa, odnosno"obraća" pojedinom članu Vaše obitelji. Najčešće se glasaju navečer, ponekad dosta tužno zvuče, ali njihovo glasanje je kako sam već spomenula, oblik komuniciranja, ne traje dugo, te nemate razloga za brigu.