Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam rotvajlera starog 2 godine i panično se boji vode.
Kako ga okupati?
Sanja

O: S obzirom da Vaš pas ima dvije godine moguće je da se kao štene, iz nekog razloga, preplašio vode odnosno kupanja.

Tim više trebate biti pažljiviji i strpljiviji s njim, te ga postupno privikavati na kupanje.

Možete, na primjer, pokušati najprije sa vlažnom spužvom (ne hladnom), smireno kao da ga mazite, prolaziti po dlaci. Pratite njegovu reakciju pa, ako se uplaši, prestanite te probajte ponoviti kasnije ili kroz par dana. Nastojte da to ne bude dok spava, jede ili slično, već kada je odmoran i raspoložen.

Kasnije možete spužvu malo više namočiti pa tek kada se potpuno opusti i privikne na "novi osjećaj" pređite na kupanje sa šamponom.

Prilikom kupanja treba paziti da voda ne ulazi u uši ljubimca, a to se postiže da voda teče što bliže koži i klizi niz dlaku, nakon toga se stavlja šampon u malim količinama i dobro umasira do stavaranja pjene. Slijedi ispiranje većom količinom vode, a možemo ponoviti još jednom šamponiranje, nakon čega psa osušimo ručnikom i puhalicom.

Prije samog kupanja dobro je psa isčešljati čvrstom četkom, i to u suprotnom smjeru od rasta dlake, jer time izvlačimo mrtvu dlaku i vršimo "mikromasažu" kože iz koje će ubrzo narasti nova i zdrava dlaka.

Inače, kupanje se preporuča samo kad je neizbježno, odnosno najviše jednom u mjesecu. Preporučila bih vam Dermilen šampon koji posjeduje dobru sposobnost čišćenja dlake i kože, a njegova masna komponenta štiti kožu od isušenja, ne skida masni film sa dlake koji većena šampona uništi, a koristi se i kod alergija kože osjetljivijih pasmina.

Preporuča se psa šamponirati max. 3-4 puta godišnje, osim u "izuzetnim situacijama" (npr. ako se uvalja u nešto što će osim prljavštine, ostaviti i neugodan miris).

OZNAKE: