Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam kupiti neku malu životinjicu (hrčka, skočimiša, zamorčića, kunića ...) pa bi me samo zanimalo koja od tih životinjica je najotpornija na dim cigarete, tj. kojoj je to najmanje štetno i koliko to može utjecati (konkretno) na njihovo zdravlje. Također bi me zanimalo koja bi od tih životinjica bila najpogodnija za mali prostor i koju je najlakše pripitomiti.

Unaprijed hvala, Ina

 

O: Kako za čovjeka, tako i za ostala živa bića dim cigareta je štetan po zdravlje. Udisanje dima cigareta može ostaviti ozbiljne posljedice po zdravlje životinje, a najčešće stradava dišni i kardiovaskularni sustav.

Svaka životinja iziskuje brigu i dio Vašeg slobodnog vremena. Opisat ću Vam svaku pojedinu vrstu, a Vi ćete sami na temelju napisanog donijeti zaključak koja bi Vama s obzirom na prostor, Vaše slobodno vrijeme i obaveze odgovarala.

 

Hrčak spada u glodavce i noćna je životinjica, po danu se odmara i spava, a po noći je aktivan. Nije mu potrebno puno prostora i jednostavan je za održavanje. Vesele su i zaigrane životinjice. Životni vijek je 2-3 godine. Najčešće vrste su sirijski i kineski hrčak, a postoji i ruski i sibirski hrčak. Kavez bi trebao biti minimalne veličine 60x50x40 cm. U kavezu trebaju biti smještene kućica, pojilica za vodu, posuda za hranu te kotač za igranje. Kavez se kompletno čisti jedanput tjedno. Treba voditi računa da kavez nije smješten na direktnom sunčevom svijetlu ili propuhu. Hrane se gotovom hranom za hrčke, voćem i povrćem, a uvijek mora imati sviježu vodu.

 

Skočimiš je životinjica koja je aktivna i po danu i po noći. Vrlo su znatiželjni, vole se igrati. Drže se u akvariju-terariju, kavezu (metalne rešetke često pokušavaju pregristi, pa se događa da slome zubiće), plastičnim kavezima. U nastambu je potrebno staviti pojilicu za vodu, i posudu za hranu od stakla ili keramike, dok plastične vrlo brzo unište. Preporuka je staviti i posudu sa pijeskom za činčile, u kojem će se skočimiš vrlo rado valjati i na taj način svoje krzno odražavati čistim i zdravim. Moguće je da taj pijesak koriste i za obavljanje nužde, pa će Vam ostatak kaveza ostati čist. Nastamba se kompletno čisti jednom u 14 dana. U nastambu možete staviti kućicu, vrtuljak i kuglu za glodavce, te ostale igračke, koje će skočimiš vrlo rado koristiti. Hrane se gotovom hranom za skočimiševe, a treba izbjegavati sjemenke suncokrete od kojih se vrlo brzo udebljaju i na taj način im se skraćuje životni vijek. Od svježe hrane možete davati voće i povrće u manjim količinama. Moram napomenuti da su ove životinje vrlo bučne, osobito noću. Životni vijek im je 3-5 godina.

 

Zamorčići (morsko prase) su druželjubljivi i komunikativni. Jako su aktivne životinjice i potrebno im je puno prostora. Dolaze u dvije varijante dlake, kao kratkodlaki i dugodlaki. Dugodlaki iziskuju redovitu njegu i brigu oko dlake. Kavez mora biti minimalne veličine 120x60x50 cm. U samome kavezu potrebno je osigurati mjesto za spavanje, pojilicu sa vodom, posudu za hranu. Potrebno je zamorčića svaki dan puštati izvan kaveza, pazeći pri tom na električne kablove i biljke. Zamorčići se hrane sijenom, koje je i osnovni dio prehrane, sjemenkama za zamorčiće, voćem i povrćem. Redovno se moraju kontrolirati zubi i nokti, koje je potrebno s vremena na vrijeme skratiti, ukoliko se ne troše dovoljno. Životni vijek im je 6-8 godina.

 

Kunić pripada dvojezupcima. To su pitome, inteligentne životinjice, koje vole društvo ljudi. Postoji mnogo pasmina, a najpopularnije su male patuljaste pasmine. Kavez mora biti minimalne veličine 120x60 cm. U kavez treba smjestiti kućicu za spavanje, posudu za hranu i pojilicu, a možete staviti i wc, koji kunići vrlo brzo nauče koristiti. Preporučljivo ih je puštati izvan kaveza, ali treba obratiti pozornost na kablove i biljke. Osnovna hrana je sijeno, a možete davati i sjemenke za kuniće, te povrće(osim salate - sadrži oksalate koji mogu oštetiti bubrege) i voće nakon navršenih 4-5 mjeseci starosti. S voćem treba biti oprezan, jer zbog velikih količina šećera često dolazi do probavnih smetnji. Treba izbjegavati: cvjetaču, kupus, čokoladu, svježi kruh, špinat, rajčicu, krumpir. Uvođenje novih namirnica u prehranu treba biti postepeno, naročito kod mlađih jedinki. Životni vijek je oko 10 godina.

 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.