Odgovara:
Dunja Herceg, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam 3 zamorca - mamu i njezine dvije bebe (jedna je cura, drugi dečko), sada će imati 3 tjedna. Čitala sam da u toj dobi muškog treba maknuti od ženki. No ja bih voljela ostaviti ih da budu zajedno i zanima koliko je opasno napraviti sterilizaciju tako male životinje, koji su mogući rizici, kod koje starosti se to radi, gdje u Zagrebu se moze napraviti, hoće li s njim sve biti u redu nakon toga...i koliko kosta?? Hvala, Tina

O: Moguće je raditi sterilizaciju i tako malih životinjica kao što su zamorci. Dob koju moraju dostići za taj operacioni zahvat je min. 3-4 mjeseca.

Za razliku od hrčaka - kod kojih je pri prisutstvu legla nužno izdvojiti odrasle mužjake zbog kanibalizma -zamorčići u prirodi žive u kolonijama (zajedno mužjaci, ženke i mladunci) bez ikakve opasnosti od kanibalizma ili ozlijeđivanja mladunaca od strane odraslih muških jedinki. Tako da ako su Vaše bojazni bile usmjerene u tom pravcu, onda sa zamorčićima nemate problema.

No pretpostavljam ipak da ih želite razdvojiti zato što ne želite potomstvo. U ovako ranoj dobi za tim još nema potrebe, budući da zamorci spolno sazrijevaju tek u dobi od cca 3 mjeseca.

Kada nastupi spolna zrelost u spomenutoj dobi, Vaši zamorčići najvjerojatnije bi se parili unatoč bliskom srodstvu. Zato su jedina rješenja, ukoliko ne želite potomstvo, ili potpuno razdvajanje mužjaka od ženki ili kastracija.

Iskustva kolega kažu da sam zahvat nije problematičan za životinju, no da ozbiljni problemi mogu nastati nakon operacije. Naime, zamorci (kao i još neke vrste životinja) skloni su automutilaciji tj. samo-ozljeđivanju, na što ih navodi postoperativna rana koju svakako nastoje grepsti, gristi, čupati konce i sl. i vrlo ih je teško u tome onemogućiti. Pri tome se otvorena rana veoma lako može sekundarno inficirati i uzrokovati teže komplikacije.

Temeljem svega navedenog, moja je preporuka da takav operacijski zahvat izbjegnete ukoliko nije apsolutno neophodan.

Što se tiče cijene zahvata, savjetujem Vam da se obratite direktno veterinarskim ambulantama i kod njih raspitate o cijenama. Pretpostavljam da cijene variraju od ambulante do ambulante.