Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam zlatnog retrivera, starog 2 mj. Uzastopno štuca, bez ikakvog povoda.Bez obzira bio sit ili gladan. Jedno vrijeme je samo povraćao. Ne znam kako da mu pomognem. Davala sam mu i tablete protiv glista pa ništa, sad pije vitamine. Molim vas, pomozite mi! Hvala puno, Branka

O: Većina štenaca štuca, posebno u najmlađoj dobi. Uzrok je najvjerojatnije njihova pohlepnost za hranom, pri čemu doslovce usisavaju hranu (suhu ili mokru), ne žvaču je, a ovakvim načinom konzumiranja hrane (posebno većih komada) gutaju dosta i zraka.

Tako se u njihovom malom želucu stvara "bomba", koja je mješavina zraka, neprožvakane hrane u prevelikoj količini, dolazi do zastoja hrane koja u tom momentu "provrije", stvara se dodatna količina plina, želudac se još više širi i tada se može javiti i štucavica i povraćanje.

Zbog navedenih problema, štenetu treba davati tokom dana više manjih obroka, izbrati suhu hranu čije su granule manjeg promjera, a također istu treba vlažiti toplom vodom. Bilo bi poželjno ponuditi mu i mokru hranu, kao što je kuhano meso uz dodatak malo riže i davati to štenetu kao mali međuobrok, s time da pazite na količinu ponuđenog mesa, za sada samo male količine (koliko stane u jušnu žlicu).

OZNAKE: