martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Tromjesečnom štencu labradora jutros sam nakon obroka dala jednu tabletu protiv unutarnjih parazita. Par sati nakon toga je povraćao i naprezao kako bi obavio nuždu, no nisšta nije izašlo. Prije četiri dana je cijepljen protiv štenećaka. Moram li mu ponovno dati tabletu, s obzirom na to da je povraćao? Jadan cvili i nervozan je od tada. Nadam se brzom odgovoru. Lijep pozdrav. Dora

O: Prvo pravilo je da se štene cijepi, primi vakcinu, a barem pet dana prije mora mu se dati tableta protiv unutarnjih parazita kako bi što bolje odreagirao i stvorio imunitet na bolesti protiv kojih je cijepljen, tj. vakciniran.

Tableta (nakon uzimanja, tijekom sljedeća dva dana) djeluje na odrasle nametnike u probavi te se nakon toga štene može oprati ili okupati kako biste uklonili i moguća jajašca s njegove dlake. U Vašem slučaju, pretpostavka je da je tableta "izgubljena" povraćanjem jer probava u želucu može trajati od pola sata do par sati, ovisno o količini konzumirane hrane, stanju sluznice želuca (moguća upala do koje učestalo dolazi zbog halapljivog gutanja neprožvakane hrane) i ostalo.

Savjetujem Vam da pustite štene da se smiri, sljedećih tjedan i više dana, od primljene vakcine te potom ponovite aplikaciju tablete protiv crijevnih nametnika.

OZNAKE: