Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mopsa starog 6 mjeseci i do sada je redovno uzimao Hill's hranu za štence s okusom piletine. Posljednjih tjedan dana u potpunosti je izbjegava. Naime, samo ju pomiriši i pojede je tek kad vidi da ništa drugo neće dobiti. U međuvremenu sam mu kupila keksiće od Eukanube pa sad ne znam da li su mu se možda pomiješali mirisi pa mu Hill's hrana više nije dobra? Trebam li mu kupiti drugu vrstu hrane ili ostati pri istoj? Hvala, Martina

O: Kako je Vaš izbor superpremium hrana ("Hill´s" i "Eukanuba"), nećete pogriješiti ponudite li psiću i drugi okus.

Premium (npr. "Alleva") i superpremium vrste hrane za mlade pse svojim sastavom u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe pasa u rastu i razvoju. S ciljem što bolje prihvatljivosti, svi proizvođači se trude osmisliti recepture hrane što atraktivnijeg okusa. Naravno, svaki pas je zasebna jedinka, pa tako neki više vole okus piletine, drugi janjetine ili ribe itd. Jedni će prednost dati mekoj hrani u konzervi dok drugi odabiru dehidrat.

Odbijanje hrane ne treba uvijek značiti zasićenje, već može biti i znak da organizam ima promijenjene potrebe prema određenim nutrijentima. Isto tako, promjene u usnoj šupljini (upala sluznice, izmjena zubi, bolesti zubi) mogu biti uzrok odbijanja određene hrane. Životinja lakše žvače mekšu hranu ili dehidrat sitnog zrna.

Bez obzira za kojeg se proizvođača odlučite važno je da prelazak na novu vrstu hrane bude postepen. Prijelaz bi trebao trajati 4-5 dana tako da smanjujete količinu hrane koju je pas do tada jeo a povećavate udio nove. Psi malih pasmina trebali bi jesti hranu za štence do navršenih 10 (12) mjeseci.

OZNAKE: