Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam štene njemačkog ovčara od 2 mjeseca. Molim da mi date savjete kod: ishrane, cijepiva, obrane od nametnika, koliko moraju biti stari da ih se može prvi puta okupati, kada ih početi češljati, koliko puta dnevno ih hraniti, da li je bolja suha hrana ili konzerve, što ne smiju jesti, kada smiju početi jesti kosti? Unaprijed zahvaljujem i nadam se brzom odgovoru. Marina

O: Vaše štene navršilo je dva mjeseca te bi bilo uputno posjetiti veterinara i obaviti prvo cijepljenje (za 4 tjedna morate ponovno cijepiti istim), tretirati štene s preparatom protiv kožnih nametnika (Frontline sprejom) i crijevnih nametnika.

Pošto se radi o štenetu preporučila bih Banminth pastu koja se dozira 2 cm na kilogram tjelesne težine, štenad pastu bez problema pojede, jedina napomena je da ova pasta djeluje samo protiv odraslih oblika želučano-crijevnih oblića (glistica), isti tretman ponavlja se nakon 10 i 20 dana. Po dolasku šteneta u Vašu kuću bilo bi poželjno okupati ga šamponom namijenjenim za mlade pse, a do njegovog navršenog 5. mjeseca života koristiti suho kupanje (puder za suho pranje ljubimaca se nanese na krzno, malo utrlja i ostavi 15 - 20 minuta da upije masnoću, mokraću i ostalu prljavštinu te nakon toga lagano iščetka). Kupanje sa šamponima preporuča se koristiti svaka 3 - 4 mjeseca. U međuvremenu treba održavati dlaku redovitim četkanjem, da bi se štene naviklo i shvatilo da četkanje nije nešto"ružno" započnite već sada, barem po par minuta dnevno prođite četkom ili češljem kroz krzno.

Njemački ovčar pripada u skupinu velikih pasmina koji mogu imati probleme vezane uz njihovu tjelesnu težinu, kosti, ligamente i zglobove te je uputno hraniti ih suhom super permium hranom (Hills,Eukanuba,Royal Canine), barem dok traje njihov intezivan rast. Ova hrane je u potpunosti izbalansirana i ne morate dodavati vitamine i minerale posebno. Dnevna doza hrane dijeli se na 3 - 4 jednaka obroka, štenad je poznata po svojoj halapljivosti za hranom pri čemu nekontrolirano gutaju neprožvakanu hranu izmješanu s velikom količinom zraka, a sve skupa dovodi do nadutosti, slabe probave, meke stolice i pogoršanja općeg zdravstvenog stanja mlade životinje kojoj je svaki vitamin, mineral i protein bitan u periodu rasta.

Oko 2,5 mjeseca starosti štenad počinje mijenjati mliječne zube u stalne, ovaj period je malo bolan za njih, a posebno dok jedu, zato u razdoblju promjene zubića suhu hranu treba malo navlažiti vodom ili nekim od mliječno kiselih produkata. Broj obroka na dan se postepeno smanjuje kako štene odrasta, s navršenih 6 mjeseci starosti prelazi se na dva obroka dnevno, a ovakav ritam (dva obroka dnevno) možete zadržati i u kasnijoj zrelijoj dobi ili prijeći na jedan obrok dnevno. To ćete sami najbolje izabrati prema potrebama i ritmu života Vašeg psa.

Kosti kao poslastica, osobno mislim da se psima mora dati prilika da "glođu" kosti, naravno ne pileće i janjeće koje su krhke i mogu izazvati neke probleme (začepljenje probave ili oštečenje sluznice crijeva). Jedna velika juneća ili goveđa prokuhana kost potkoljenice koju psi uglavnom ne mogu do kraja "smrviti" biti će veliko ugodno i korisno iznenađenje za Vašeg ljubimca, uz napomenu da ovakvu poslasticu možete dati tek kada promijeni sve mliječne zubiće, a grickanjem kosti ujedno će očistiti zube od mogućih naslaga na njima. Ako ne želite davati svom psu pravu kost, u Pet Centru možete nabavite razne poslastice koje imaju jednaku namjenu kao prava kost, čiste zube i zabavljau naše ljubimce dok nas nema kod kuće. Također možete mu ponekad priušiti i ostale poslastice kao: sušena goveđa pluća, svinjske uši, sušene žile, integralne kekse i drugo. Psu ne treba davati slatko kao što su čokoladice, keksi i kolači koje konzumiraju njihovi vlasnici. Ne zaboravimo da su naši psi od iskona bili i ostali mesožderi.

OZNAKE: