Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kako da riješim problem kod psa, ne želi uopće da jede već gotovo 7, 8 dana? Veterinar kaže da je to neki virus i cijepio ga je već bezbroj puta i opet nema nikakvih poboljšanja pa bih vas molio za neki savjetu.
Unaprijed hvala, Mario

O: Gladovanje ili podhranjenost dijeli se na primarno i sekundarno. Primarno gladovanje nastaje zbog nedovoljnog unošenja hrane, a sekundarno kao posljedica bolesti, što dovodi do smanjene apsorpcije, pojačanog gubljenja, smanjenog iskorištavanja ili povećanih potreba za hranjivim tvarima.

S obzirom na etiologiju i način kako uzrokuju podhranjenost, razlikujemo nekoliko skupina poremećaja:

Malapsorpcija i maldigstija "- različite bolesti poremete apsorpciju i probavu hrane. Tu ubrajamo nedostatno lučenje u probavnom traktu (atrofija resica, bolesti gušterače), povećanu pokretljivost probavnog sustava (ulcerirajući kolitis, upale želuca i crijeva praćene proljevom), smanjenje resorpcijske površine (bolesti tankog crijeva) i ostale malapsorpcije (hipovitaminoze).

Pojačano gubljenje hranjivih tvari "- opekline, bubrežne bolesti, krvarenja, laktacija.

Pojačana potreba za hranjivim tvarima "- vrućica, pojačan rad štitnjače.

Poremećeno iskorištavanje i pothranjivanje hranjivih tvari "- jetrene bolesti, šećerna bolest, tumori probavnog sustava, manjak hormona.

Kod navedenih stanja izdašno se troše vlastite tjelesne tvari zbog pojačane mijene tvari (razgradnja bjelančevinau groznici) i izlučivanja bjelančevina iz tijela.

Kronične zarazne bolesti i parazitarne invazije težeg stupnja spadaju također u tu skupinu.

Stanje rezultira krajnjom tjelesnom iscrpljenosti organizma s potpunim gubitkom potkožnog masnog tkiva.

Da bi neki virus izazvao infekciju, on nakon ulaska u makroorganizam mora stići do stanica koje su za njega primljive. Nakon ulaska u stanicu, virus od nje uzima sve što mu je porebno za sintezu novih virusnih čestica, čime ometa njezin metabolizam i uništava je.

U pasa su najčešće virusne zarazne bolesti štenećak, parvoviroza, pseći adenovirus i virus parainfluence (dišne infekcije u pasa) te coronavirus koji uzrokuje proljev.

S obzirom da je jedini navedeni simptom gubitak apetita i s obzirom na kompleksnost uzroka koji ga uzrokuju, savjetujem Vam da se psu izvadi krv i napravi kompletna hematološka i biokemijska pretraga.

Psa treba obavezno staviti na infuziju, kojom će mu u tekućini intravenozno biti nadoknađene hranjive tvari i vitamini.

Preporučam visokoenergetske i lakoprobavljive konzervice u polutekućem stanju za oporavak ogranizma, koje je dovoljno davati u manjim količinama, a podignu opće stanje životinje. To su, primjerice, Hill`s "a/d" konzervice, Royal Canin "Recovery" i Eukanuba "High Calorie".

Za jačanje imuniteta preporučam "Imunoboost" pastu koja je bogat hranidbeni dodatak s namjenom da životinje dobiju pojačanu energiju. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum (protutijela za imunitet), bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP i željezo.

OZNAKE: