zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Poštovani, ljubazno vas molim za savjet. Imamo štene patuljastog šnaucera staro 3 mjeseca. Hranimo je Science puppy hranom. Prije četri dana nije htjela jesti, no nakon preskakanja (pojela bi jednu petinu) obroka preko dana navečer bi pojela sve. Preporučili su nam da stavimo malo jogurta na hranu i da joj tako učinimo obrok primamljivijim. U ponedjeljak je povraćala, pa smo joj dali žgance i jogurt u manjim obrocima. Nakon što je apetit se povećao prema preporuci smo umiješali opet njenu hranu, jučer je imala puno apetita, no danas je četiri sata nakon normalnog obroka za njezinu kilažu opet povraćala. Cijelo vrijeme je razigrana i niti malo ne pokazuje da je neobično smirena, već dapače igra se i traži da se igramo s njom. Ima normalnu stolicu i urin. Očišćena je od parazita jer nas u petak čeka treće cijepivo. Molim vas savjet radimo li što krivo i trebamo li promijeniti hranu ili da nastavimo dalje s miješanjem njezie hrane s žgancima/rižom i jogurtom? Ovo nam je prvi pas pa smo malo u strahu za nju. Unaprijed se zahvaljujem na savjetu i odgovoru.
S poštovanjem, Tena

O: Dobro je da ste reagirali i potražili pomoć veterinara u ambulanti.

Shvaćam Vašu zabrinutost za ljubimicu s obzirom na to da mini pasmine pasa uz učestalo povraćanje mogu veoma brzo dehidrirati. Vjerujem da je i veterinar procijenio stupanj dehidracije te prema tome i odlučio o daljnjim postupcima.

Povraćanje kod pasa je najčešće vezano uz greške u prehrani, odnosno činjenicu da psi veoma često pojedu različite, ponekad potpuno neprobavljive tvari, naročito u štenećoj dobi. U tom smislu povraćanje je obrambena reakcija. Ono može predstavljati i dominantni znak gastritisa, a može se javiti i u sklopu općih bolesti poput zatajenja bubrega, bolesti jetre, dijabetesa, hipoadrenokorticizma, hipertireoze... Psi povraćaju relativno lako i bez posljedica, ukoliko se radi samo o jednostavnim greškama u prehrani. U takvim slučajevima, potreban je u samom početku post, a nakon toga ishrana lako probavljivom hranom.

Kod povraćanja naših ljubimaca dobro je obratiti pozornost na sljedeće: uočiti kada se povraćanje najčešće javlja (ujutro, navečer, prije jela, poslije jela, neovisno o obroku i/ili aktivnostima i sl.), kakav je povraćeni sadržaj (neprobavljena hrana, sluz žute ili bijele boje, pjenasti, sadržaj s primjesama krvi i sl.). Psi povraćaju vodenasti sadržaj redovito samo nakon konzumiranja vode, a ukoliko su previše popili ili je pak voda bila prehladna.

No, ako se ipak radi o prozirnom sluzavom sadržaju, moguće je da se radi o upali želuca, odnosno gastritisu. Naime, učestalo povraćanje stalno iritira i podražuje samu sluznicu prednjih dijelova probavna sustava, jednjaka, grlišta, tonzila. Osim što sam ljubimac gubi tekućinu, iritacije tonzila provociraju na pojačano lučenje sline ili izlaska bijelog pjenušavog sluzavog sadržaja. Gastritis je jedna od čestih bolesti koja prati naše ljubimce. Može biti akutan ili kroničnog tijeka s akutnim napadajima. Prati ga povraćanje te oslabljen apetit.

Kako je Vaša ljubimica općenito dobrog stanja, živahna i ima apetita, ovakvo stanje za sada ne zahtijeva opsežne pretrage i terapije u veterinarskoj ambulanti, već kod ovakvih situacija možete pomoći prilagođavanjem režima hranjenja – štene ove dobi poželjno je hraniti u više manjih obroka dnevno (4 obroka), umjesto uobičajena jednog ili dva obroka, s kvalitetnom lakoprobavljivom hranom (superpremium hrane za štence malih pasmina kakvu ste već i odabrali za ljubimicu), a vodu davati uvijek svježu i sobne temperature. Kako se stanje dodatno ne bi zakompliciralo proljevom uslijed nagle promjene hrane, kroz naredna dva do tri dana umješavajte kuhanu hranu sa dehidratom pri čemu smanjujete udio kuhane hrane i povećavate udio dehidrirane hrane u obroku. Također, pripazite da je ne izlažete većim aktivnostima neposredno nakon obroka.


Od pomoći je i saznanje kako je psima poželjno osigurati obroke u pravilnim vremenskim razmacima pa je hranite u isto vrijeme, do četiri puta na dan. Obrok neka ne bude ponuđen više od dvadeset minuta, ako u tom periodu ne pojede što ste joj ponudili, maknite i ne nudite joj ništa do sljedećeg obroka. Važno je da joj ne podilazite i ne nudite kuhanu ni konzerviranu hranu, slatkiše ni poslastice "samo da nešto pojede", već joj ponudite odabranu dehidriranu hranu. Davanje poslastica u većim količinama ili hrane koja nije namijenjena ljubimcima (npr. hrana za ljude) potencira izbirljivost ljubimca.


Svakako, ukoliko bi se stanje zakompliciralo općim znakovima poput opće malaksalosti, odbijanja hrane i vode, učestalijim svakodnevnim povraćanjem ili pak proljevom, neizbježan je posjet veterinarskoj ambulanti kako bi se točno procijenilo o kakvom se zdravstvenom poremećaju radi te pravovremenom terapijom osigurao što brži oporavak.

Svakako Vam preporučujem, kada se probava u Vaše ljubimice normalizira, da hranu ili način hranjenja ne mijenjate dokle god je dobro prihvaća, ima urednu stolicu, sjajnu dlaku i sve ostale karakteristike zdravog i sretnog psa. Osim navedenoga, voda uvijek treba biti dostupna kako ljubimica ne bi žeđala. Nikada ne kupujte hranu u tzv. rinfuzi, prepakiranim manjim vrećicama iz originalnih velikih vreća hrane jer kod takvih prepakiranih proizvoda nikada ne možete biti sigurni što kupujete, koji je rok trajanja i jesu li očuvani svi hranjivi sastojci.


Imajte na umu kako ono najbolje što možete učiniti za Vašu ljubimicu, a što vjerujem već i činite, je da vodite računa o kvalitetnoj ishrani premium ili superpremium hranom za štenad, obavljate redovitu dehelmintizaciju i cijepljenje, držite u higijenskim uvjetima te vodite računa o redovitoj zaštiti od vanjskih parazita.

OZNAKE: