Sanela Mustafagic

 
Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Vlasnik sam malamuta starog 4 mjeseca, stoga imam pitanje za Vas, ukoliko možete objasniti bio bih zahvalan. Naime, pri šetnji (kraćoj) moj pas dosta često legne i ne želi krenuti dalje pa me zanima je li to do viška kilograma možda ili jednostavno ne želi? Da li mogu biti problemi sa zglobovima ili neke druge tegobe, možda vezane za rast stalnih zubi? Unaprijed hvala, Ivan

O: S obzirom na opisano, smatram da se u slučaju Vašeg ljubimca može raditi  i samo o problemu psihološke prirode, ali isto tako je veoma važno isključiti bolesti lokomotornog sustava velikih pasmina pasa.

Što se tiče prve spomenute mogućnosti, svakako Vam savjetujem da pokušate s metodom nagrađivanja. Moguće je da se štene opire šetnji na povodniku, pretpostavljam da ga tako šetate. Pokušajte ga na početku, nakon svakih nekoliko napravljenih koraka nagraditi keksićem, a potom postupno tu razdaljinu povećavajte; znači, date mu keksić nakon otprilike 10ak pređenih metara, potom ga probajte prošetati bez nagrade, nagrađivanje bi trebalo biti dovoljan povod štenetu da korigira svoje ponašanje, ukoliko je problem psihološki.

Što se bolesti lokomotornog sustava tiče, njih je jedino moguće isključiti kliničkim pregledom životinje kod veterinara i dodatnim dijegnostičkim pretragama. Većini odstupanja u normalnom hodu štenaca uzrok je bol u ekstremitetima i većina je prolazna, nestaje brzo s ograničenjem aktivnosti, ali neki uzroci su ozbiljniji i moraju se početi liječiti što prije. Bolesti  lokomotornog sustava koje se javljaju  u velikih pasmina su: displazija kukova, panostitis i osteohondroza (najčešće ramenog zgloba).

Za displaziju kukova genetski su prediponirani labradori, retriveri, rotweilleri, veliki šnauceri, bernski planinski psi, ali se bolest može javiti i u drugih pasmina kao i u križanaca; simptom koji se može javiti je hromost zadnjih nogu.

Panostitis je bolest dugih cjevastih kostiju, još uvijek nejasne etiologije,  najčešće velikih pasmina pasa u fazi intenzivna rasta. Pas zbog boli uzrokovanom panostitisom šepa, štedi nogu, proces se može seliti na druge ekstremitete, simtomi mogu nestati pa se opet pojaviti, a bolest moze spontano nestati s prestankom rasta psa... Osteohondroza (zadebljanje zglobne hrskavice) je isto tako jedan od češćih uzroka šepavosti, jedne ili obje noge, u pasa velikih pasmina u dobi od 7 do 9 mjeseci.

Vrlo je važno da štene pravilno hranite, kvalitetnom hranom za štene – juniora velikih pasmina i u dozi preporučenoj od proizvođača. Prekomjerno hranjenje može dovesti do prebrzog rasta kostiju što pak može dovesti do razvoja osteohondroze ili hipertrofične osteodistrofije. Psa također ne biste trebali u fazi  njegova rasta i razvoja (do 15. odnosno 18. mjeseca starosti) izlagati pojačanim fizičkim opterećenjima, npr. istrčavati ili potencirati penjanje uz i niz stepenice, no iz Vašeg opisa mi se čini da se toga već i pridržavate.

OZNAKE: