albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam štene lovnog terijera, staro 6 mj. Dosta liže šape i od nedavno ima upalu uha. Je li stvar alergije ili...? Hranom ga Brit Care losos, DM poslastice, konzerve, dodaci prehrani za alergiju? Lp, Maja

O: Lizanje i grickanje šapa može imati različite uzroke, kao što su alergije izazvana alergenom iz okoline, alergije na hranu, alergije na ubod buha. Također, moguće je da  psihičko stanje psa  dovedu do ponašanja koje može dovesti do sličnih posljedica iritacije kože te lizanje šapa. Stalno lizanje dovodi do privremenog olakšanja osjeta svrbeža, ali isušuje i iritira kožu, čime se dovodi do pogoršanja cjelokupnog stanja. Učestalo lizanje otvara mogućnost naseljavanja gljivica s posljedičnim razvojem gljivične infekcije.

Upala uha u pasa se javljaju vrlo često. Mogu zahvatiti unutarnje , srednje i vanjsko uho, a po toku su akutne ili kronične. Upravo zbog čestih recidiva, liječenju uha treba pristupiti s posebnom pažnjom, a od najvećeg  su značaja postavljanje točne dijagnoze, provođenje ciljne terapije i kontrole nakon provedene terapije.

Upala zvukovoda  izaziva slabiju ili jaču bol i neugodu. Pas trese glavom , češe se po uhu, reagira bolno pri pregledu uha. Uzroci upale uha mogu biti alergije, paraziti, strana tijela, različite autoimune bolesti i endokrinološki poremećaji, anatomske nepravilnosti.

Postavjanje dijagnoze nije uvijek lako upravo zbog toga što postoji niz različitih uzroka. Prije postavljanje dijagnoze potrebno je prvo pregledati životinju. Zvukovod se pregleda otoskopom, a prema indikaciji  se uzima bris za mikološku, bakteriološku ili parazitološku pretragu. Za održavanje zdravlja zvukovoda važno je redovito čistiti uši i to jednom tjedno, a po potrebi i češće. Za to se koriste tekućine primjerene za tu namjenu. U ponudi ljekarni Pet centra nalazi se više preparata (Otifree, ICF Clorexiderm Oto i ICF Otodine). Losion Orme naturali sa propolisom i uljem čajevca ublažava crvenilo uški.

U slučaju alergija, preporučljivo je davati riblje ulje i druga biljna ulja koja sadrže nezasićene masne kiseline. U trgovinama i ljekarnama Pet centra možete pronaći Dermanorm ulje i kapsule za oralnu upotrebu, koja se sastoje od mješavine ulja  kako bi se dobio optimalan odnos Omega 6 i 3 masnih kiselina. Osim toga , imamo Dermafit  ulje za vanjsku i oralnu upotrebu , koja sadrži biljna i riblja ulja, Dr Alders Lososovo ulje, Brit lososovo ulje.

Preporučam da psa odvedete na veterinarski pregled, tek nakon pregleda i određivanje dijagnoze, poduzet će se adekvatna terapija ukoliko je potrebna.

OZNAKE: