Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobila sam malog štenca i cijele noći zavija. Ako tako nastavi, morat ćemo ga nekome dati, a ja ga tako volim. Ne znam što da napravim. U kuću smije, ali samo kad je dan, a po noći mora biti vani, ali on cvili i zavija. Žao mi ga je. Ne znam što da napravim, a da prestane po noći zavijati jer nitko od njega ne može spavati. Dajte mi neki savjet.
Unaprijed hvala, Laura

O: Zavijanje predstavlja jedan od oblika komunikacije pasa. Naime, smatra se da je taj oblik komunikacije pas naslijedio još od vuka.

Zavijanje je kod pasa najčešće predstavlja poziv na daljinu ili se dovodi u vezu s dosadom, odnosno strahom od odvajanja.

Najčešće zavijaju osamljeni psi koji traže kontakt. Osamljenost psa može biti posljedica zapostavljanja od strane vlasnika ili želje da se pridruži drugim psima, npr. kuje u tjeranju.

Kako je riječ o štencu, koji je nedavno došao kod Vas, vrlo vjerojatno se i radi o osamljenosti, strahu ljubimca i tuzi zbog odvajanja od kuje i drugih ljubimaca iz legla. Zavijanje se najlakše može reducirati ako ljubimca pustite u kuću. Naime, blizina, zvuk koji proizvodite i miris njegove nove obitelji tješiti će ljubimca u prvim danima te mu, na takav način, dati do znanja da pripada zajednici i da ga ista u potpunosti prihvaća. To će mu dati dovoljnu sigurnost da danas-sutra može sam, na mjestu koje ste mu Vi odredili kao njegovo, spavati.

Smatra se da bi period od tjedan dana bio potreban da ljubimac stvori dovoljan osjećaj sigurnosti kako bi samo spavao u svojoj vlastitoj "spavaonici".

Veliki uspjeh u rješavanju ovog problema može se postići i uz pomoć stručnjaka iz klubova za odgoj i školovanje pasa.

OZNAKE: