Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene mješanca staro 4 mjeseca. Kada smo je pronašli (ostavljena u kontejneru) imala je otprilike mjesec i pol dana. Odmah smo je vodili veterinaru gdje je dobila prvo cjepivo i pasticu protiv glistica. Gliste je sutradan izbacila u stolici. Pasticu smo ponovili (kako nam nitko nije rekao drugačije) tek za mjesec dana prilikom sljedećeg cijepljenja. Opet ih je izbacila na isti način. Također i prilikom trećeg cjepiva. Dakle, razmaci su bili veliki, pretpostavljam, pošto su glistice uspjele u tom periodu izrasti. Sada smo joj dali tableticu Drontala i ponovo je izbacila gliste. Međutim ona i dalje kašlje (kažu jedan od simptoma glistica), nekad slabije, nekad jače, ovisno o danu.

Mene zanima, KAKO ih se jednom zauvijek riješiti? Što napraviti? Koliko često je tretirati Drontalom? I je li to uopće dobar lijek, te kako se riješiti jajašaca? Molim Vas lijepo da mi odgovorite na pitanja jer više ne znamo što napraviti.
Hvala i lijep pozdrav iz Splita, Gorana

O: Drontal Plus Flavour tablete za pse su širokospektarni antihelmintik. Jedna tableta Drontala sadrži febantel, pirantel embonat (pamoat) i prazikvantel te pomoćne tvari (kukuruzni škrob, laktozu, mikrokristalnu celulozu, Polividon, magnezijev stearat, natrijev lauril sulfat, bezvodni koloidni silikagel-Aerosil, umjetnu aromu govedine i pročišćenu vodu). Drontal Plus Flavour je antihelmintik nematocidnog i cestocidnog učinka. Pirantel embonat je kolinergički agonist čiji učinak nalikuje nikotinu te u oblićima uzrokuje neuromuskularnu blokadu tj. njihovu spastičku paralizu. U želucu i crijevima se neznatno resorbira, a iz organizma se izlučuje najprije fecesom. Nakon dehelmintizacije psi crijevne obliće izbacuju peristaltikom. Probenzimidazol febantel se u jetri prevodi u aktivne metabolite-febendazol i oksfendazol koji u oblića koče polimerizaciju tubulina i stvaranje mikrotubula, što u nametnika uzrokuje strukturalne i metaboličke poremećaje, te iscrpe pričuvne energije i nematodi ugibaju za 2-3 dana. Prazikvantel je anticestod koji se nakon per oralnog unosa resorbira kroz kutikulu trakavice. U tenijama mijenja propusnost membrane za ione kalcija što remeti njihov metabolizam. Nakon davanja prazikvantela većina trakavica ugine i bude probavljena od domaćina. Posljedično se u izmetu rijetko nađu cijele tenije, skoleksi ili dijelovi strobile.

Drontal Plus Flavour se daje za dehelmintizaciju pasa od crijevnih oblića: Toxocara canis, Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum i Trichuris vulpis i trakavica: Echinococcus granulosus, E. multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp, Multicepr multiceps i Mesocestoides spp.

Drontal Plus Flavour se daje jednokratno u dozi od 1 tablete na 10 kilograma tjelesne mase, što znači da psa obavezno treba prije izvagati i ako je štene teško npr. 2,5 kilograma treba mu dati samo 1/4 tablete direktno u usta ili skrivene u komadu mesa i sl.

Pri invaziji askaridima, posebice štenadi, ne može se računati da će se jednokratnom dehelmintizacijom u cijelosti ukloniti oblići iz psa. Stoga se dehelmintizacija ponavlja u razmaku od 14 dana.

Drontal Plus Flavour ne djeluje na jajašca trakavice, te je izmet prva dva dana nakon dehelmintizacije potrebno neškodljivo ukloniti.

Drontal je trenutno jedan od najkvalitetnijih pripravaka na našem tržištu za rješavanje nematoda i cestoda, samo ga je potrebno kod jačih invazija upotrebljavati u pravilnim vremenskim intervalima.

Da bi se točno utvrdilo o kojim se crijevnim parazitima radi kod Vašeg šteneta, savjetujem Vam da odnesete pseći izmet na Veterinarski fakultet u Zagrebu, na Zavod za parazitologiju, kako bi napravili koprološku pretragu te kako bi Vas savjetovali kojim preparatom i u kojim vremenskim razmacima da dajete preparate da se štene potpuno očisti od crijevnih nametnika.

Inače se kod odraslih pasa preporučuje redovita dehelmintizacija svakih 3-4 mjeseca i to ne samo radi zaštite zdravlja pasa, nego radi zaštite zdravlja ljudi.

OZNAKE: