Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobili smo žensko štene haski, stara 1,5 mjeseca. Cijepljenja 03.04. protiv šteničnjaka i parazita, ponovnu vakcinaciju idemo 03.05. Znamo da je štene jako malo, ali kuja ih je počela gristi i napadati pa su ih vlasnici morali što prije maknuti od nje. Hranimo je hranom u konzervi (jer su tako je i oni hranili) koju kupujemo u Pet centru u osijeku i kupili smo prah za štence (ne mogu se sjetiti točnog naziva, nešto calcium) u kojem ima vitamina i daje se u hranu, čak je prodavač pitao veterinara i on je rekao da možemo. Brine nas jer smo par puta primijetili čudno ponašanje - u zadnjih 5 dana desilo se 3 puta, dakle ne bude svaki put da kad se duže aktivno igra, izmori ili kad je prošećemo nekih 20 metara.

Naime, ona odjednom počinje gubiti ravnotežu tj. počinje se tresti, i ne može stojati na stražnjim nogicama, nekad se to dogodi i prilikom jela (ako se prije toga igrala), onda legne i nakon nekih 10 min to prođe kao da ništa nije bilo. Zbog čega se to događa? Da li nema možda snage? Treba li više obroka na dan ili da promijenimo hranu? Jer kada smo je dobili odveli smo je kod veterinara i rekao je da je predebela i da je hranimo 2 puta na dan i da miješamo hranu, jedan tjedan piletine, drugi govedine i tako radimo. Jučer smo je bili vagali ima 4 kg, jer smo morali dati tableticu protiv glista a ima od kad smo je donijeli proljev (obično ima 2-3 kakice na dan i bar jedna ne bude proljev a nekad se desi dvije, kakica bude smeđe boje) prije 2 dana s kakicom su izašle i gliste i dan poslije, pa je veterinar rekao da ponovimo s 1/4 tablete. Kad smo njega pitali zašto se to događa, on je rekao da je to normalno, da ne brinemo, ništa drugo, ne bih htjela vrijeđati veterinara ali on je više za domaće životinje nego za kućne ljubimce, jer to se vidilo po odgovorimo koje nam je dao ili nije znao šta da odgovori... Mi smo se jako vezali za nju, i svi u kući je jako volimo i mazimo, ne bi htjeli da je sad izgubimo. Možete nam pomoći ili reći što da radimo. Još jedno pitanje vezano za tablete za gliste, da li joj je dovoljna 1/4 tablete samo jedan put, zar ne moramo joj još dati, mislim da li treba terapiju provoditi dulje? Čekamo vaš odgovor, hvala na pomoći, Ivana

O: Haskiji su psi posebno uzgojeni za preživljavanje u polarnim uvjetima. Iznimno su inteligentni, samostalni, ali i samovoljni. Nervozni su samo kada im je dosadno, kada se ne kreću dovoljno.

Postoje dvije vrste haskija - krupniji sibirski i malo manji, aljaski. Neki pretpostavljaju da je ta pasmina vučje krvi. Radni je pas, srednje veličine, brz i lak na nogama, te nesputan i elegantan u kretanju. Proporcije i građa tijela odaju osnovnu ravnotežu snage, brzine i izdržljivosti. U dobroj kondiciji, mišićja čvrstog i dobro razvijenog, haski ne pati od viška kilograma. Vrlo je orijentiran na čovjeka i privržen svojoj obitelji. Ljubazan je prema svima i zbog toga nije osobito dobar pas čuvar.

Preporučuje se štence u dobi od jednog do dva mjeseca hraniti i do 5 - 6 puta dnevno. Broj obroka prilagodite starosti šteneta. Do 6-tog mjeseca života hranite štene 4 puta dnevno, zatim smanjite na 3 pa na 2 obroka dnevno, uvijek u isto vrijeme. Hranjenje više puta dnevno osigurava štencima dovoljno energije za rast i otpornost organizma.

Kod štenaca se vrlo često događa da je unos glukoze u organizam smanjen, a kako imaju slabiju sposobnost pohranjivanja energije od starijih pasa, potrebno im je davati nekoliko obroka dnevno. Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napadaje, nervozu, tresenje a tek u teškim slučajevima dolazi do nesvjestice. No ovo se može pojaviti i zbog nedovoljnog unosa kalorija. Prema opisanim simptomima moguće je da se upravo o ovome radi u slučaju Vašeg ljubimca.

No, ne treba isključiti i hipokalcemiju, koja uzrokuje probleme živčanog sustava, a razlikuje se od hipoglikemije u tome što nakon konzumiranja glukoze simptomi nestaju. Kalcij nije samo izuzetno važan dio kosti, već je povezan s kontrakcijama sveg mišićnog tkiva u organizmu (skeletnih, glatke muskulature, srčani mišić) te sudjeluje u mnogim funkcijama u tijelu. Smanjen apetit često dovodi do snižene razine kalcija u tijelu što može uzrokovati napadaje, kataraktu ili slabost mišićja u nekih pasa. Ukoliko je veterinar i posumnjao da je Vaš ljubimac pretili, nemate razloga za zabrinutost. U usporedbi s odraslim psom, štene u rastu zatijeva 2 - 4 puta više energije na kilogram tjelesne težine. Obratite pozornost na preporučenu količinu hrane od proizvođača te je prilagodite starosti i težini šteneta.

Huski zahtijeva prilično malu količinu hrane s obzirom na veličinu, ali uvijek nastojite da bude kvalitetna, naročito ako je pas aktivan.

Kako niste naveli proizvođača hrane kojom hranite štene preporučila bih Vam da joj ponudite jednu od premium (Alleva, Belcando, K9) ili superpremium hrana (Hills, Eukanuba, Royal Canin, Purina Pro Plan) u dehidriranom obliku. Suhu hranu štene će gristi i žvakati, time jača žvačne mišiće i samu čeljust sa zubima te mehanički čisti zube. Meku ili kuhanu hranu štenad halapljivo guta (poput usisivača), preoptereti želudac koji ne može tu hranu probaviti do kraja i javlja se nadutost, mekša stolica, povraćanje i sl. Dakle, pogrešno je štene hraniti prioritetno konzerviranom hranom.

Mekana stolica ili proljev u štenadi se može pojaviti iz nekoliko razloga. Najbolje je, kad je to moguće, točno utvrditi uzrok proljeva i pravilno ga liječiti. U štenaca koji imaju osjetljiv i nezreo probavni sustav najčešće se javljaju kod naglih prijelaza na novu vrstu hrane ili drugih grešaka u prehrani. Isto tako, problem je još veći ako pati od parazitskih invazija i ako je izložen stresu. Samo odvajanje od majke, transport te dolazak u novu okolinu predstavlja stres za organizam šteneta. Smatra se kako je potrebno i do 7 dana da se štene prilagodi novim uvjetima života. Ova prilagodba najčešće se manifestira probavnim smetnjama u vidu mekanije stolice ili čak proljeva.

No, ako ste primijetili glistice u fecesu vjerojatno su paraziti predstavljali uzrok problema sa probavom tako da svakako za 14 dana ponovite tretiranje tableticom. Preporučena doza antihelmintika (Pratel, Prazinon, Drontal) je 1 tableta na 10 kg tjelesne težine te ćete prije davanja tablete morati izvagati štene kako biste odredili dostatnu dozu lijeka. Najsigurnija prevencija invazije crijevnim parazitima je redovita dehelmintizacije psa tj. suzbijanje parazitarnih invazija u pasa, popularno zvano "čišćenje" psa, i svakako održavanje higijene. Preporučuje se štenad do 6. mjeseca starosti "čistiti" svakih mjesec dana dvokratno sa razmakom od 14 dana jer su podložniji invazijama crijevnim parazitima.

Naročito se dehelmintizacija preporučuje prije cijepljenja.

Za sve dodatne informacije o njezi i prehrani možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: