Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dečko i ja imamo psa, argentinsku dogu, u srijedu 20. će imati 9 mj. Zanima me zašto mi navečer cvili jer gazda je u principu moj dečko i svaki put kada je on doma pas nam cvili pred vratima. Ja sam već 2 tjedna doma jer ne radim, ali evo meni ne cvili. Čak je jednu večer otvorio ulazna vrata od stana i ušao u jednu od soba i tamo je spavao. Šetamo ga najmanje 2 puta dnevno, igramo se s njim, uvijek ima za piti i jesti... Ali ne znamo što mu je odjednom, tako je već par dana. Molim Vas za savjet. Puno hvala, Nataša

O: Cviljenje je jedan od velikih problema koje ljudi imaju sa svojim  psima kućnim

ljubimcima, a učenje psa da ne cvili veliki je izazov za vlasnika. Učenje je najučinkovitje ako se započne u vrlo ranoj dobi. No, bez obzira na starost Vašeg ljubimca, morate uočiti zašto pas cvili pa tek onda započeti ispravljati nepoželjno ponašanje.

Cviljenje je u pasa svojevrstan način komunikacije kojima nam govore da su uznemireni, uplašeni ili ih boli. No, najčešće je cviljenje znak da su uznemireni ili se osjećaju zapostavljeno od članova svojeg "čopora". Ali ako ste uočili tek nedavno pojavu cviljenja, ovo bi moglo značiti da je ozlijeđen ili bolestan. U ovom slučaju nije cilj naučiti psa da prestane cviliti, već rješavanje mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema u veterinarskoj ambulanti.

U većini, pak, slučajeva psi cvile uslijed straha ili osjećaja zanemarivanja, a cviljenje tada predstavlja poziv upomoć. Kazna u ovom slučaju vrlo će malo napraviti, već može samo pojačati tjeskobu.

Ako Vaš ljubimac cvili kada Vas ili Vašeg partnera nema kod kuće, morat ćete započeti s kratkotrajnim učenjima ostavljanja psa samog. S vremenom ćete povećavati vremenski period ostavljanja kod kuće, sve dok to ne bude u skladu sa Vašim dnevnim obavezama.

Kako ste naveli da je pas Vašeg partnera počeo cviliti pred vratima tek nedavno i to samo u slučajevima kada ste Vi zajedno kod kuće, ovakvo bi se ponašanje moglo pripisati osjećaju zanemarivanja pa pas od svog vođe čopora traži pažnju. Zašto se ovakvo ponašanje nije i prije ispoljavalo, moglo bi se pripisati njegovoj starosti i sazrijevanju. No, također, s obzirom na dob i njegovu spolnu zrelost, moguće je ovakvo ponašanje i uslijed tjeranja pa od svog vođe čopora traži dozvolu za izlazak i traženje ženke.

Kako biste ispravili njegovo ponašanje, pokušajte ga ignorirati ili odrješito reći "NE!". Ukoliko pas pozitivno odreagira na Vašu naredbu, nagradite ga. Kao i kod učenja svih ostalih naredbi i pravila ponašanja, nagradite samo pozitivne odgovore, a negativne ignorirajte. Morate naučiti ljubimca da ste Vi gazda i da mora činiti ono što Vi želite. Vašeg partnera zamolite da provodi više vremena sa svojim ljubimcem, kako se ljubimac ne bi osjećao zapostavljenim te tražio pažnju od njega kada je to najmanje prikladno Vama i njemu.

Slijedeći pravila učenja, uz trud i strpljenje, vjerujem da uspjeh neće izostati. No, ukoliko se njegovo ponašanje ne popravi kroz period od 7 do 10 dana, morat ćete pomoć potražiti u veterinarskoj ambulanti kako bi se neki od zdravstvenih problema isključio kao mogući uzrok nepoželjnog ponašanja.

OZNAKE: