Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas za pomoć, kupili smo psića pasmine CHOW-CHOW, star je 2 mjeseca, dugo je putovao dok je stigao do nas i vjerovatno nije ništa jeo cijeli dan, cca oko 10 h. Kada je stigao, dali smo mu hranu proplan - purina i tada je jeo halapljivo. Drugo jutro je pojeo sve, ali je do kraja dana jeo sve manje, tako da treći dan nije ništa uzeo i imao je proljev.  Danas, treći dan, ništa ne jede i sada mu umjesto stolice ide pjena na analni otvor, inače je vesela i ne pokazuje znakove da bolesti. Što da radimo, hitno nam treba savijet.
Zahvalna vaša čitateljca iz Osijeka
Davorka

O: Nakon odvikavanja od sisanja, probavni sustav štenaca još uvijek nije potpuno razvijen i probava nema svoj maksimalni kapacitet. Gladovanje, kao i nagle promjene vrste hrane (različite sirovine) te konzistencije hrane (tekuća, meka ili kruta)dovode do probavnih smetnji različitog stupnja. Isto tako će probavne smetnje u štenaca izazvati prejedanje, kao i "gutanje" neprožvakane hrane.

Kako u probavnom traktu štenaca nisu u optimalnoj količini zastupljeni enzimi koji sudjeluju u probavi pojedinih sastojaka hrane, probavljivost je umanjena, a pasaža hrane ubrzana ili usporena. Tako se često javljaju proljevi ili tvrde stolice.

Preporučam Vam da štencu ponudite dehidriranu hranu "Intestinal formula for puppies" (Eukanuba) koja svojim visoko probavljivim sastojcima osigurava sve potrebne nutrijente mladim organizmima. Uz to hrana sadrži frukto-oligosaharide i suha repina vlakna koji pomažu uspostavljanju zdrave crijevne flore. Ova vrsta dijetalne prehrane dostupna je u veterinarskim ljekarnama te Vas pozivam da hranu i detaljne informacije potražite u Pet centru u Osijeku.

Nakon stabilizacije, postepeno prijeđite na Proplan hranu za štence tako da Vaš pas ima 4 - 5 pravilno raspoređena obroka. Hranu možete i malo namočiti običnom vodom, kako ju pas nebi naglo gutao. S vremenom bi ga trebalo navikavati na suhu hranu uz koju mu treba osigurati dovoljnu količinu svježe vode.

U prvoj godini života štene raste i njegova metaboličku aktivnost je vrlo intenzivna. Do šestog mjeseca života štene treba hraniti 3 puta dnevno, a zatim polako treba preći na 2 obroka dnevno.

U štenaca je pravilo da se uvođenje nove hrane provodi postepeno kroz 4-6 dana, a isto se preporuča kod odraslih pasa koji su duže vremena hranjeni jednom vrstom hrane.

OZNAKE: