Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Je li prekasno učiti psa starog godinu i 6 mjeseci (epagneul breton)?
Marijana

O: Svako živo biće, pa tako i pas, počinje učiti od trenutka kada dođe na svijet i nastavlja učiti tijekom čitavog života.

Učenje na temelju pogrešaka ili uspjeha u postizanju željenog je prirodni proces, bez kojeg ne bi bilo opstanka vrsta i nemoguće ga je izbjeći. Vaš pas će učiti htjeli Vi to ili ne i bez obzira jeste li uopće svjesni da ga nečemu učite.

Iako je šteneće doba nedvojbeno najbolje za početak učenja, odrastanje psa ne znači i kraj mogućnosti da ga nešto naučite. Pas uči dok je živ i nikad nije kasno da se pozabavite s njim i olakšate sebi i njemu život stvarajući od njega dobro odgojenog i poslušnog psa. Uz Vašu dobru volju i upornost ne postoji cilj koji zajedno ne možete dosegnuti.

Ponašanje psa se temelji na osnovu instinkta, refleksa i iskustva. Instinkti u pasa se razlikuju, ovisno o pasminskoj pripadnosti i zbliženosti s čovjekom, dok su refleksi prirođeni i njima pas reagira odgovarajućom i uvijek istom radnjom ili reakcijom. Reflekse dijelimo na bezuvjetne (čije izvršenje se ne može utjecati snagom volje) i na Pavlovljeve reflekse (oni su uvjetni i predstavljaju iskustvo, odnosno naučenu radnju).

Svaki vlasnik ima svoje metode treniranja, nagrade ili kazne.

U usporedbi s nama, sposobnost psa za učenjem je fenomenalna. Ono za što su nama potrebne godine, štene može naučiti unutar nekoliko tjedana: fizička spretnost, značaj odnosa i razlika između ispravnoga i pogrešnoga. U divljini, rano je učenje vitalno za njegovo preživljavanje kao člana čopora. Ono što psa razlikuje od većine drugih životinja jest da on primarno postoji da bi živio u skladu s nama. Uspjeh mu ovisi o njegovoj sposobnosti života u ljudskom društvu i njegovu doprinosu istome. Učenje je dojmljivije kada pas prima nagradu za svoje ponašanje. Hrana je, uz dodir, nagrada koja ima moć. Srećom za nas, isto djeluju i zvukovi. Meki zvuci pozitivno djeluju, a grubi negativno, a to nam omogućuje da upotrebom različitog tona glasa komuniciramo s našim psima.

Školovanje pasa počinje onog trenutka kada je štene došlo na svijet. Prvi odgoj provodi kuja majka koja štene mora osposobiti za život u psećem čoporu učeći ga da se igra, bori, brani se, traži hranu i odvikava ga od tvrdoglavosti i samoživosti. Kuja kažnjava štene na način da ga uhvati zubima za šiju i prenese ga u udaljeni kut izvan mjesta zbivanja. Drugi dio odgoja šteneta započinje kod novog vlasnika, kada štene napusti svoju pseću zajednicu. I to se obično događa kada štene navrši 6 do 8 tjedana. Treća faza odgoja odnosi se na redovite šetnje, gdje štene treba naučiti hodati na povodniku, da ne smije skakati na ljude, da ne smije uzimati u usta ništa s ceste, da mora doći kada ga se zove,... Kućni odgoj šteneta počinje od prvog dana.

Tokom odgoja treba biti uporan i dosljedan .

Ako ne želite da pas obavlja neku radnju, treba mu odmah od prvog dana to zabraniti i nikad više mu to dopustiti, inače stvaramo nedoumicu u njegovoj glavi. Riječi "NE" ili "STANI" ili "STOP" su osnovne zapovijedi koje mora savladati. Trening ili dresura radi se 2-3 puta dnevno u trajanju od 10-15 minuta i to prije perioda namijenjenog hranjenju (prije glavnog obroka). Prvo psa treba zazvati po imenu da biste imali svu njegovu pažnju, a tek onda ide zapovijed: stani, sjedni, kreni, dođi, lezi i drugo. U početku, morat ćete ponoviti jednu te istu zapovijed više puta dok je Vaš ljubimac ne posluša i izvrši u potpunosti. Naravno, iza toga slijedi (odmah) nagrada u obliku poslastice i pohvala riječima ili ga treba nježno pogladiti po glavi ili potapšati. Nikad ga ne zazovite po imenu, da dođe do Vas, a Vi ga zatim kaznite za neposluh ili neizvršenu zapovijed, jer tog trenutka s dresurom ili treningom je završeno zauvijek. Izgovarajte zapovijedi u istom i smirenom tonu.

Također bih preporučila školu za odgoj pasa i da završite bar jedan od tečajeva namijenjenih i vlasnicima i psima jer će Vam tamo pronaći i odabrati najbolju metodu za odgoj prema pasmini i karakteru Vašeg psa.

OZNAKE: