Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dobermana starog 9,5 godina i dosta je živahan za svoje godine. Svakodnevno ide u šetnje, trči, pun je energije. Međutim u posljednje vrijeme primjećujem da se nakon što leži teže i sporije diže, te da mu dok duže stoji na jednom mjestu zadnje noge podrhtavaju kao da nemaju snage, a često zna i dok hoda poskočiti i zacviliti, nakon čega obično slijedi kratkotrajno šepanje na zadnje noge. Vjerujem da su ove tegobe vazane uz njegove godine te Vas molim da mi preporučite koje vitaminske preparate mu trebam davati kako bi mu olakšala starost? Za sada mu dajem samo 2 tabletice Plibexa dnevno, odnosno vitamin B. Zahvaljujem! Karmelija

O: Promjene koje ste opisali tipične su za stariju dob, a pogotovo su izražene kod većih pasa. Koliko su promjene opsežne, ne možete znati bez rentgenske snimke kralježnice.

Za stabilizaciju i postizanje bolje pokretljivosti kao dopunska sredstva može se koristiti više preparata:
- Chassoton granulat 4%" preparat sadrži ekstrakt školjaka koje utječu na poboljšanu pokretljivost zglobova i potpornog vezivnog tkiva
- "Caniviton forte 30" preparat s visokim sadržajem glikozaminoglikana koji služi za regeneraciju hrskavice i daje se dugotrajno.
- "Petvital GAG" prah i tablete koji sadrže glikozaminoglikan, aminokiseline, omega-3 masne kiseline, elemente u tragovima.

Ukoliko Vaš veterinar nakon pregleda psa smatra da je potrebno, možete mu davati analgetike poput "Rimadil-a " koji pomažu kod upalnih i bolnih stanja lokomotornog sustava.

Pored navedenih preparata postoje i medicinske hrane namijenjene za pse koji imaju problema sa lokomotornim sustavom i to Hill"s J/D i Royal canin-mobility support. Odabir bilo kojeg preparata trebao bi pomoći lakšem kretanju Vašeg psa.

OZNAKE: