Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi date upute za prehranu štakora, njegove navike i slično. Da li mu odgovara hrana koju kupujem za hrčke i da li se štakor i hrčak mogu slagati? Da li je općenito štakor vezan za zarazne bolesti ako je uzgojen u kući i živi u kući? Da li isto kao i hrčak ima svoje mjesto u kavezu za obavljanje nužde ili je vrši svugdje okolo?
Hvala, Danijela

O: Štakori su glodavci, jednako kao i hrčci, stoga je i njihova prehrana vrlo slična. Štakorima je dnevno potrebno oko 15 - 20 grama peletirane hrane.

Hrana mora sadržavati oko 20-25% bjelančevina, 8% masti i 45% ugljikohidrata. Štakorima se može davati voće, povrće, sir, kuhana riža i krumpir, orašasto voće. Orašasto voće (bademi, lješnaci i orasi) nije preporučljivo štakorima davati u velikim količinama zbog visokog udjela masti. Također je štakorima preporučeno davati povrće kao što su blitva, špinat, zelena salata, radič, paradajz, mrkva, peršin. Od voća im se može davati jabuka, kivi, banana (ne u velikoj količini jer može izazvati začep), te grožđe. Također im se prehrana sastoji od žitarica kao što su kukuruz, pšenica, ječam, raž. U Pet centrima možete nabaviti peletiranu hranu za štakore i miševe od Prestige-a. Također svome štakoru možete nastaviti i dalje davati potpunu hranu za hrčke.

Za razliku od nekih hrčaka (sirijski), štakori su vrlo društvene životinje. U prirodi žive u čoporima (zajedno se hrane, spavaju, igraju). No to ne znači da bi štakor dobro prihvatio hrčka za prijatelja. Ipak se tu radi o različitim životinjskim vrstama koje u prirodi ne obitavaju zajedno.

Najpoznatija bolest koja prelazi sa štakora na čovjeka je kuga. Kuga se prenosi s glodavaca na ljude ugrizom inficirane buhe. Od ostalih bolesti bih samo navela neke: leptospiroza, limfocitni koriomeningitis, toksoplazmoza, gljivice (Microsporum canis)... Bez obzira što je štakor uzgojen i živi u kući izoliran, preporuča se da se držite osnovnih higijenskih navika (redovito pranje ruku, redovito čišćenje štakorove nastambe, neškodljivo uklanjanje izmeta i piljevine natopljene urinom, kao i svježe hrane koja nije pojedena u roku od dva sata).

Kako su štakori noćne životinje, preporuča ih se držati u istospolnom paru budući da vole društvo.

Štakori su vrlo inteligentne životinje i postoji njihova sklonost da nuždu obavljaju u jednom djelu nastambe.