Odgovara:
Silvija Havrle, dr.vet.med.,
Pet centar Ulica kralja P. Svačića 61, Osijek

P: Pozdrav! Imam činčile kao kućne ljubimce i zanima me koliko im puta treba u pijesak stavljati sredstvo protiv gljivica?? Ima li u Vašim prodavaonicama za kupiti taj Fungistop?
Hvala, Megy

 O: Činčile su glodavci iz porodice miševa krznaša i uglavnom su aktivne noću. Velike su poput vjeverica i slične su im radi kitnjastog repa. Krzno im je svijetlo do tamno sive boje, a po trbuhu bijelo, iako su križanjem i mutacijama nastale i neke druge kombinacije boja.

Činčile u uzgoju su krotke, mirne životinje bez neugodnog mirisa.

Pradomovina činčila (chinchilla) su Kordiljeri u Peruu, Boliviji i Čileu. Suvremeni čovjek ih je, spoznavši jedinstvenu ljepotu krzna činčila, gotovo u potpunosti istrijebio sve dok nije, nakon prvog svjetskog rata, prihvaćen strogi zakon o očuvanju prirode i zabranjen lov na činčile. Nakon toga, uhvaćeno je 17 slobodnoživućih činčila od kojih je započet umjetni uzgoj.

Uzgajivači činčila savjetuju, radi očuvanja dobrog zdrastvenog stanja životinja, da se redovito čiste njihove podloge, minimalno svakih 7 dana. Za stelju se preporuča koristiti piljevinu koja se može kupiti u svim Pet centrima. Činčile moraju imati i pijesak za kupanje koji treba biti isključivo vulkanskog podrijetla, te posebno voditi računa o higijeni - ne dozvoliti da se u pijesku nagomila njihov izmet i mokraća, jer vlažna podloga pogoduje razvoju gljivica. Hrana i voda moraju biti svaki dan svježe (jednom tjedno im ponuditi suho sijeno ili svježu jabuku ). Sijeno također možete pronaći u našim trgovinama, kao i razne vrste kvalitetne, izbalansirane hrane za činčile. U uzgoju je jako važno voditi računa o temperaturi i vlažnosti zraka. Preporuča se jednom mjesečno činčilama davati AD3EC kompleks vitamina koje možete pronaći u našim veterinarskim ljekarnama.

Što se tiče Fungistop praška, na žalost ne držimo takav preparat, ali u veterinarskim ljekarnama imamo druge preparate protiv gljivica pa se slobodno konzultirajte s našim veterinarima.