Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vašu pomoć u vezi njege psa. Jučer sam dobila štene njemačkog ovčara starog 2 mjeseca, a bivši vlasnik je rekao da ga nije još cijepio pa me interesira kad ga se treba prvi put cijepiti i protiv čega? Primjetila sam da ima i buhe. Da li vi preporučujete ogrlicu protiv buha ili neki sprej ili ampulu? Koja je hrana najpogodnija za tu pasminu i taj uzrast? Unaprijed Vam se zahvaljujem. Svijetlana

O: Za prehranu Vam savjetujem odabir što je moguće kvalitetnije hrane, kako biste svom psu osigurali optimalan unos svih potrebnih hranjivih tvari, te smanjili ili čak eliminirali potrebu za uzimanjem dodatnih vitaminsko mineralnih pripravaka.

U obzir bi došla premium hrana (K-9, Bosch, Belcando i Alleva) te super premium hrana ( Hill"s, Eukanuba, Royal Canin, Purinin Pro-plan). Bez obzira za koju se hranu odlučite vodite računa da izaberete hranu za štence velikih pasmina (puppy large breed ili maxi junior), ovisno o tome kako je proizvođač nazvao liniju hrane za štence velikih pasmina.

Hranite ga 3-4 puta dnevno i držite se uputa proizvođača o optimalnim količinama za starosnu dob psa. Naravno, voda mu uvijek mora biti na raspolaganju (po mogućnosti mijenjati je više puta dnevno).

Što se tiče zaštite protiv buha i krpelja u toj životnoj dobi preporučio bih Vam Frontline sprej s kojim trebate našpricati cijelog štenca, a tako našprican štenac zaštićen  je mjesec dana. U dobi iznad 10 tjedana možete koristiti i bilo koji preparat u obliku ampula. Ogrlicu protiv buha ne bih preporučio stavljati prije navršenih šest mjeseci.

Sve informacije o cjepljenju možete pročitati u rubrici Pitajte naše veterinare: Kada cjepiti štene od 06.06.2006.

OZNAKE: