Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Bok! Zanima me koji je pas bolji za držanje u stanu? Špringer španijel ili Fox terrier? Ako bi mi mogli reći koje su osobine i karakteristike tih pasa i koliko koštaju?
Unaprijed hvala, Martina!

O: Engleski špringer španijel je najstariji među engleskim lovnim psima i osnova je iz koje su nastali svi ostali španijeli osim klamber španijela. Engleski špringer španijel ukazuje na španjolsko porijeklo i na engleski uzgoj ovih pasa. Engleski kinolozi vjeruju da su ih u Englesku donijeli rimski pomorci.

Najstarije rodoslovlje seže čak do 1813. godine iako se podaci o postojanju špringera mogu naći i u francuskim zakonima ranog srednjeg vijeka. 1802. god. u SAD-u je osnovan klub eng. špringer španijela, 1902. god. postaju priznata pasmina u Engleskoj (standard), a 20-ak godina kasnije dolazi do njihove popularnosti. Sportski je pas srednje visine (oko 51 cm do grebena), najviši je među engleskim španijelima. Čvrstog i snažnog tijela koje je gotovo kvadratično (dužina je neznatno veća od visine). Rep može, ali i ne mora biti kupiran (skraćen). Dlaka je duga, gusta i svilenkasta, bijelo-smeđe (koja je najcjenjenija), bijelo-crne boje ili jedna od navedenih s paležom. U početku špringer je bio korišten s ciljem da pronađe i digne divljač pri lovu mrežom, sokolom ili hrtom, no danas (dolaskom puške) se traži da osim pronalaženja i podizanja, ulovljenu divljač i donese. Izvanrednog je njuha (pa se osim lova koristi i za traženje droge i tartufa-skupocjene gljive koje rastu pod zemljom). Građa tijela mu omogućuje veliku izdržljivost. Obožava vodu i aportiranje mu je urođeno. Vrlo je inteligentan, veseo i uvijek spreman za rad ili igru, nježan prema djeci, poslušan i privržen, pa se koristi i kao pomoć slijepim i invalidnim osobama. Vrlo je društven i obožava ljude, ali i druge pse. Idealan je obiteljski pas, ali i ozbiljan natjecatelj u agiliti disciplinama.

Što se tiče držanja, sretan je u stanu jednako kao i na dvorištu (naravno uz redovitu šetnju). Prihvaća suživot sa svim ostalim vrstama kućnih ljubimaca, no na to ga treba priučavati od mladosti, jer ipak su u njemu lovački instinkti. Dlaku je potrebno češljati jednom tjedno, a po potrebi šišati i trimati. Pas je izvanredno prilagodljiv na život u dvorištu ili stanu, jedino što ne dolazi u obzir je lanac. Izvanredan je kućni ljubimac zbog blage naravi, neumoran lovac ili agiliti natjecatelj zbog sportskih predispozicija, odličan pronalazač tartufa ili droge zbog nenadmašivog njuha, pouzdan vodič slijepih osoba zbog privrženosti i inteligencije ili jednostavno trofejni pas za kojim će se svi okretati zbog njegove ljepote - sve je to u jednom psu, engleskom špringer španijelu.

Oštrodlaki fox terrier izuzetno je aktivan pas, što je vidljivo već u njegovim opreznim i pozornim očima te u držanju ušiju i repa. Za oštrodlakog foksterijera kažu da "donosi veselje". Nakon prvog svjetskog rata postao je ljubimac po čitavom svijetu. U Njemačkoj je 1949. godine bio izuzetno mnogo uzgajan što je pozitivno utjecalo na pasminu. Psi su postali psihički i fizički tvrdi, odlučni, aktivni, ali ne i nezaustavljivi. Oštrodlaki foksterijer je privržen obitelji. Ljubomoran je ako smatra da je zanemaren. Dobar je čuvar. Dlaku mu treba skraćivati četiri puta godišnje. Nekoliko tjedana nakon trimanja potrebno je temeljito odstraniti mrtvu poddlaku. Kratkodlaki fox terrier po eleganciji podsjeća na trkaćeg konja. Kratka i glatka dlaka je tvrda i gusta. Prevladavati mora bijela boja, a na njoj su oznake drugih boja. Od oštrodlakog terijera razlikuje se samo po dužini dlake, iako su to dvije različite pasmine. Tipično za ove pse je da ih i najmanje uzbuđenje dovede do najveće napetosti. Kratkodlaki foksterijer nije toliko raširen kao oštrodlaki. Postao je slavan kada ga je 1889. godine naslikao slikar Francis Barraud. Slika je postala slavna u cijelom svijetu. Tog živahnog i aktivnog psa prvi su put pokazali na izložbi u Engleskoj 1860. godine. Foksterijer je lovačka pasmina, zato ima rep tako dug da ga lovac može čvrsto primiti kada napadne lisicu ili jazavca. Krakodlakog foksterijera je jednostavno njegovati četkom. Duže dlake potrebno je iščupati ili odrezati. Oprezan je (rado laje), pametan (iskorištava gospodareve slabosti) i neumoran. Kratkodlaki foksterijer je vrlo aktivan pas, njihov lovački instink često ih dovodi u nevolje. To su vrlo pametni psi, treba im puno pažnje, brige i puno ljubavi i razumijevanja. Vrlo su prijateljski raspoloženi prema ljudima, ali s druge strane znaju biti dosta agresivni prema drugim psima. U igri će lajati i režati. Često su temperamentni i jako tvrdoglavi. Kratkodlaki foksterijeri su izvrsni obiteljski psi, a zbog veličine idealni za držanje u stanu.

Iz svega iznesenog, nadam se da će jedna od opisanih pasmina osvojiti Vaše srce jer je zaista teško izdvojiti jednu ispred druge.

Kako bi izabrali štene iz kvalitetnog legla (s rodovnicom) obratite se Hrvatskom kinološkom savezu (Ilica 61, 10000 Zagreb, TEL./FAX.+385 1 48 46 124, +385 1 48 46 126), gdje će Vam pružiti i podatke o cijeni navedenih pasmina.

Za sve dodatne informacije, o prehrani i njezi ove pasmine možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

OZNAKE: