Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Našoj 9 g. staroj njemačkoj ovčarki prije 2 mjeseca dijagnosticirana je RTG nalazom Spondylosis deformans vertebrarun lumbalum. Sacralisatia. Coxarthrosis bilateralis gradus gravis. Do pred 2 godine bila je jako aktivna budući je vedra i jako zaigrana. Odmah smo počeli s dijetom radi smanjenja težine a već mjesec dana je hranimo Hilsovom hranom D/J. Uz to joj već više od 2 mj. dajem B vitamin i humani preparat kondroin forte i glukozamin sulfat 500. D/J hranu ne voli i jedva jede iz ruke a i pokušaj miješanja s Hilsovom konzervom nije uspio tako da je dosta smršavila. Sada smo počeli D/J miješati s kuhanim pilećim jetricama i kuhanom piletinom jer mora nešto pojesti.

Uz to, od kako je kod nas svaki dan jede po jedan tekući jogurt. Molim Vas da mi odgovorite da li su radi učinkovitosti D/J hrane ovakve kombinacije dozvoljene, odnosno što joj dati s obzirom na odbijanje te hrane. U zadnja dva tjedna stražnje noge joj se jako često nekontrolirano zapliću i padaju tako da smo je počeli nositi preko ulice i po stepenicama na način da prednjim nogama hoda sama a stražnje podržavmo remenom. Molim vas da mi odgovorite ima li kakvo pomagalo za olakšavanje kretanja, gdje bi se moglo nabaviti, te kako se ponašati dalje da se bar i ovakvo stanje ne pogorša. Ima li mogućnosti za poboljšanje budući je još uvijek jako živahna i snažna? Do sada nije imala nikakvih problema sa zdravljem a inače je već treća ovčarka u našoj obitelji. S prijašnjima nismo imali tih problema.
Hvala unaprijed, Radomir

O: Spondylosis deformans (također zvana ankilozirajuća spondiloza) generalizirana je bolest starenja sekundarna degeneraciji intervertebralnih diskova. Stanje je u kojem se formiraju koštani mostovi duž ventralne (donje) strane kralješka. Ako se stanje nastavi širiti mogu se stvoriti i nekoliko mostova koje "zavare" kralježnicu i čine je nefleksibilnom. Može se javiti na vratnim kralješcima ali je daleko češća na slabinskim kralješcima.

Bolest većinom predstavlja pasminsku sklonost no smatra se i da prehrana ima važnu ulogu u razvitku bolesti. Iako se javlja u bilo kojoj dobi, mnogo je češća u starijih pasa. Smatra se da su joj osobito skloni njemački ovčari, bokseri i ostali psi velikih pasmina pasa, no u posljednje vrijeme došlo se do zaključka da se spondiloza može javiti bez obzira na pasminu ili spol. Točan uzrok bolesti nije razjašnjen, ali se zna da nije upalne naravi, promjene na kralježnici rezultat su nestabilnosti intervertebralnog prostora.

Spondiloza je obično prisutna u pasa ne uzrokujući kliničke znakove. Ako se znakovi vide to je ili posljedicom pritiska novonastalog koštanog tkiva na živce kralješnice ili na samu kralješničku moždinu. Bol se može javiti uslijed opasavanja ili pritiska na korijene živaca koji izlaze iz kralješnice ili iz perifernih ogranaka, no ova bol može biti i uslijed popratnog artritisa, cauda equina sindroma ili drugih problema.

Spondiloza se općenito može smatrati relativno blagim poremećajem u usporedbi sa displazijom kuka, displazijom lakta, Wobbler sindromom itd. Vrlo često spondiloza je i slučajan nalaz.

Liječenje ove bolesti obično se svodi na olakšavanje simptoma kada se jave (smanjivanje boli).

U Vaše kujice stanje dodatno komplicira i upala zgloba kuka (coxarthrosis). Medicinska definicija artritisa predstavlja jednostavno - upala zgloba. Postoje dva glavna tipa artritisa: upalni (uzrokovan infekcijom bakterijama, autoimuna bolest) i daleko češća degenerativna bolest zglobova, a naziva se još i osteoartritis (najčešće se javlja u zglobu kuka i lakta).

Progresivno je stanje u kojem se zglobna hrskavica polako uništava te se pojavljuju i promjene kostiju. Upala se javlja kod ovih degenerativnih bolesti ali slabijeg intenziteta nego kod upalnog artritisa. Osteoartritis se može javiti kao rezultat trošenja zglobne površine kako pas stari.

Ovo se naziva primarnim osteoartritisom. Sekundarnim osteoartritisom se naziva stanje kada se javi kao rezultat prisutnosti drugog procesa, kao što je displazija lakta ili kuka. Pogodovni faktori nastanku bolesti mogu biti trauma zglobova, pretilost i konstantno opterećenje zgloba.

Osteoartritis je jedan od najčešćih oblika bolesti zglobova u kućnih ljubimaca. Javlja se ukočenost, bol i gubitak pokretljivosti što može ozbiljno poremetiti kvalitetu života.

Liječenje u pravilu obuhvaća upotrebu protuupalnih lijekova te kirurški zahvat u uznapredovalim slučajevima koji se više ne mogu držati medikamentima pod kontrolom.

Briga za psa koji ima problema sa zglobovima obuhvaća nekoliko područja: kontrola tjelesne težine i aktivnosti, fizikalna terapija, dodaci prehrani za stabilizaciju lokomotornog sustava, kontrola boli te drugi dodaci prehrani koji smanjuju upalu (nezasićene masne kiseline, a osobito omega-3).

Tijekom desetljeća se glukozamin pokazao vrlo učinkovitim u olakšavanju tegoba zglobova i polaganim povećanjem pokretljivosti zglobova. Neka istraživanja pokazala su i da ima veliku ulogu u izgradnji hrskavice koje tradicionalni nesteroidni protuupalni lijekovi nisu u mogućnosti pružiti.

Glukozamin i hondroitin zajedno poboljšavaju zdravlje zglobne hrskavice. Glukozamin je odgovoran za sintezu hijaluronske kiseline i glukozaminglikana unutar zgloba. Hondroitin (jedan od glavnih glikozaminglikana) također djeluje inhibirajuće na enzime koji ubrzavaju propadanje hrskavice. Kako cjelokupno zdravlje zgloba ovisi o konstantnoj očuvanosti hrskavice, ovo je vrlo korisno.

Glukozamin i hondroitin se smatraju vrlo sigurnim za konzumiranje i ne opisuju se neke nuspojave (jedino se spominje blagi proljev). No postoji mogućnost da glukozamin pogoršava djelotvornost inzulina u pacijenata s dijabetesom te se treba davati pod nadzorom. Dok se hondroitin treba izbjegavati u pacijenata s poremećajem cirkulacije, jer može pogoršati ove probleme.

Kako su dodaci prehrani koje ste naveli humani preparati te nisu registrirani za primjenu u pasa, koncentracija djelatne tvari ne odgovara, a tako niti doza. Pomoćne tvari koje se koriste u humanim preparatima prilagođene su probavnome miljeu čovjeka te se ponekad javljaju i želučano - crijevne reakcije u pasa.

Na tržištu postoje izvrsni preparati bogati hondroprotektorima kao dodaci prehrani za pse. U ponudi u našim veterinarskim ljekarnama izdvojila bih: Petvital GAG tablete, nakon kojih kao preventivu možete davati Canina Petvital Arthro-tabs - kod starijih pasa se naročito preporučuje kod tegoba s kretanjem, zatim Vetoquinol Caniviton forte granulat. Stoga Vam preporučam da svakako svome ljubimcu dajete jedan od ova dva veterinarska preparata.

Što se tiče prehrane, mišljenja sam kako bi bila primjerenija hrana uravnotežena sastavom i potrebama psa s ovakvim problemom. Osim Hillsa, medicinsku liniju hrane za probleme koštano-zglobnog sustava nudi i Royal Canin (Mobility special, koja - osim što sadrži hondroprotektore - ima umjerenu energetsku vrijednost upravo radi prevencije nakupljanja prekomjerne težine) te Eukanuba Joint Mobility, pa bih Vam preporučila da joj ponudite neku od navedenih.

OZNAKE: