elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam kanadsku vjevericu, mužjaka, kao kućnog ljubimca već oko 3 mjeseca, a star je oko 6 mjeseci. U zadnje vrijeme sam primjetio porast spolnog organa pa me zanima koliki treba da bude okvirno u tom dobu i da li treba da se zabrinem. Hvala, Nemanja


O: Ženke kanadskih vjeverica spolno sazrijevaju s otprilike 3 mjeseca starosti, a mužjaci s 9 – 10 mjeseci.

U proljeće, nakon buđenja iz hibernacije, mužjacima se testisi spuštaju u skrotum (mošnju) i postaju vidljivi. Tada je i najlakše razlikovati mužjaka od ženke. Što se tiče veličine testisa, oni su s obzirom na veličinu životinje, relativno veliki. Mošnja, u kojoj su testisi smješteni, u početku je prekrivena sa bijelo – sivom dlakom, a što je vjeverica starija dlaka na njoj postaje tamnija. 

Sezona parenja traje od siječnja pa do rujna tako da su u tom periodu testisi posebno vidljivi.

Kod još mladih životinja eventualno je moguće da se testisi povuku u trbušnu šupljinu kada više nije vrijeme parenja, ali kod odraslih, zrelih jedinki su oni stalno prisutni tako da, što se toga tiče, ne morate se brinuti.

Nešto više o ponašanju kanadskih vjeverica i njihovu parenju možete pročitati u odgovoru kolegice Danijele Biban, dr. vet. med. ovdje.