Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam pekinezera starog godinu i pol koji je kastriran kada je imao 7 mjeseci. Do sada je sve bilo onako kako i treba nakon kastriranja - miran pas koji je prestao markirati teritorij, jako je druželjubiv s drugim psima, ženke su ga zanimale samo kao društvance za igru... Međutim, posljednji mjesec neke su se stvari promjenile. Počeo je obilježavati svako drvo kada smo u šetnji i dobio je nagon za općenjem s kujom. Moja prijateljica ima ženku koja je u tjeranju i on je jednostavno ne prestaje da njušiti i pokušavati općiti s njom, što mu ne dozvoljavamo. Čak je dva puta, od dragosti što nas ugleda, dobivao nagon za općenjem. Pošto je ovo prvi pas kojeg imam, u mnoge stvari nisam upućena. 

Stoga vas molim za obrazloženje što se to dešava s njim i što nam je činiti da njemu pomognemo, a i sebe da poštedimo tih neugodnih situacija. Unaprijed zahvalna,
Anja

O: Kastracija psa je metoda nepovratnog uklanjanja testisa, tako da se opisano ponašanje kod Vašeg psa ne bi smjelo dešavati.

Hormonalna regulacija muških spolnih hormona je vezana za testise. U muških životinja intersticijskih stanica stimulirajući hormon stimulira Leydigove stanice u testisima na lučenje testosterona. Muški spolni hormoni se sintetiziraju iz kolesterola i acetilkoencima A u Leydigovim stanicama koje se nalaze u testisima.

Testosteron je najvažniji muški hormon i o njemu ovise svojstva po kojima se razlikuju muške od ženskih životinja. Drugim riječima, ako nema testisa, nema niti lučenja testosterona i mužjak nije zainteresiran za kujice u vrijeme kada se one tjeraju.

Jedino je moguće da neke promjene nadbubrežne žlijezde izazivaju spolno ponašanje Vašeg psića, budući da i nadbubrežna žlijezda luči testosteron.

Nakon kastracije je prosječno psu potrebno tri tjedna da se hormoni izluče iz cirkulacije. Da li Vaš pas na taj način pokazuje samo dominantno ponašanje ili jednostavno ponavlja naučeno ponašanje ili se radi o nekom drugom problemu (često mokrenje može biti povezano s upalom donjih mokraćnih puteva, tumorima, mokraćnim kamencima, bubrežnim bolestima...), najbolje će utvrditi veterinar u veterinarskoj ambulanti.

OZNAKE: