Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pekinezera Rixyja. Živi sa mnom kod mojih roditelja. Roditelji mi uzgajaju zečeve kako bi jednog dana bili nekome za ručak. Rixy je našao jednu zečicu i želi se pariti s njom. Kada nije uz nju lud je, grebe sve oko sebe pa čak i mene. Dok je nije upoznao nije bio takav. Zečica se parila i sada ima mlade. On je na njih bolesno ljubomoran i želi ih sve zaklati. Mojim roditeljima to se nimalo ne sviđa i rekli su mi da to brzo riješim. Uz to, pas mi je agresivan i napada sve ljude ako nije uz zečicu, a kako ne može biti uz nju jer ona ima mlade, stalno je agresivan. Nadam se da ćete mi moći pomoći. Očekujem vaš odgovor. Hvala,
Valentina

O: Opis Vašeg ljubimca nije ništa novo u svijetu pekinezera. Ova pasmina je vrlo srčana i hrabra, iako po veličini spadaju u male pasmine, vole lajati nekontrolirano, ne podnose strance u kući, a ponekad, osim jednog člana obitelji, ne podnose ostale članove kuće (djeca!).

Među instinktima svakog živog bića izdvajaju se dva osnovna koja dominiraju u svim zbivanjima tokom čitava života. To su instinkt samoodržanja ili borba za opstanak i instinkt održanja vrste ili spolni nagon. Spolni život pasa prirodan je i nagonski te dominira u svim fizičkim i psihičkim zbivanjima u organizmu.

Seksualno ponašanje u pasa povezano je sa njihovom hijerarhijskom strukturom, stimulansima i nuždom. Postoje neki oblici seksualnog ponašanja koji su normalni u pasa, ali stoga sociološki neprihvatljivi u ljudi. U neprimjerena ponašanja uvrštava se i iskazivanje seksualnosti na predmetima, zaskakivanja osoba ili životinja drugih vrsta ako su istom kućanstvu. Ovo je sasvim normalna pojava, naročito u štenaca i mlađih pasa. Kada štene "otkrije" svoju seksualnu prirodu u dobi oko 6 mjeseci ima neutaživu potrebu istraživati je. No, ako to ponašanje potraje (do godine dana starosti) može se smatrati patološkim, odnosno neprimjerenim.

U periodu socijalizacije štenca razvijaju se mreže odnosa, između štenaca, majke kuje i ostatka legla što daje mogućnost štencu da prepozna ostale pse kao svoju vrstu. Ako je štene odvojeno od majke prerano, a čovjek je nadomjestak majke, njega će pas kasnije prepoznati kao partnera za parenje kada dosegne spolnu zrelost (od ovog potječe prekomjerno zaskakivanje ljudi). Ovo je često i slučaj ako je uz njih neka druga životinja. Stoga ponovno treba naglasiti važnost socijalizacije. Zbog loše socijalizacije, osim navedenoga, često dolazi i do agresivnosti.

Kako niste naveli dob Vašeg ljubimca, teže je za pretpostaviti zbog čega reagira na taj način. No, bilo da je još štene ili pak odrastao pas, morat ćete ga odučiti od ove loše navike.

Osnove učenja su: dobra socijalizacija i hijerarhijska struktura. Način na koji ste do sada radili sa psom očito se nije pokazao učinkovitim, te bih Vam preporučila da se koristite nekim od priručnika za vlasnike pasa u kojem su potanko objašnjene metode osnovnog odgoja pasa. U ponudi Pet centra je "Pas priručnik za vlasnike" (Dr. B.Fogle).

Sljedeće, trebat ćete početi ispočetka sa dresurom Vašeg ljubimca. Učenje od jedne do dvije minute dovoljno je za početak, a idealno vrijeme je neposredno prije obroka. Posebnu pažnju posvetite prostoru, tako da Vašem psu ništa ne privlači pozornost. Za početak, Vi ćete se trebati nametnuti kao "vođa čopora" jer pekinezeri vole pokazivati svoje "ja". Kada ćete primijetiti da pokušava zaskočiti zečicu, trebali bi se ponašati nezainteresirano, u suprotnome obično psi nastavljaju sa takvim ponašanjem. Ako ga potapšate, potičete takvo ponašanje, no odrješito "NE" u trenutku zaskakivanja u većini slučajeva sprječava ovakvo ponašanje zauvijek. Isto činite i u trenucima iskazivanja agresivnosti i ljubomore.

Pse tijekom učenja treba stalno bodriti. Nagrada u obliku poslastice pokazala se najučinkovitija za poticanje pozitivnog ponašanja, što je još uspješnije kada je pas gladan. Trening uvijek treba završiti nečim u čemu pas uživa. Riječi kojima izgovarate naredbe izgovarajte jasno, a ako npr. riječ "Ne" izgovarate prečesto, pas će je ignorirati. Nemojte izdati zapovjed ako niste sigurni da će je pas izvršiti jer ćete time dozvoliti psu da Vas počne ignorirati.

Budite dosljedni i strpljivi, a sa psom se možete uključiti i u program neke od "školica" za mlade pse. Jedna od takvih je pri Klubu za obuku sportskih i službenih pasa u Zagrebu.

Također, ukoliko se nepoželjno ponašanje nastavi, sa svojim veterinarom razmotrite mogućnosti kastracije kao jedne od mjera rješavanja problematičnog ponašanja.

OZNAKE: