Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam šarplaninca starog 8 mjeseci, koji postaje vrlo naporan zbog izrazitog spolnog nagona prema svim ukućanima, uz grizenje i potezanje odjeće. Ista je stvar i u odnosu na posjetioce. Pas ima dovoljno kretanja jer je slobodan oko kuće, na terenu od nekih hiljadu kvadrata, a osim toga barem jednom dnevno izlazi u prirodu gdje se dodatno istrči. Osnovne komande sluša u granicama koje se mogu očekivati od šarplaninca, ali u momentu seksualnih nasrtaja, ne postoji nikakva komanda na koju reagira, na milovanje, poslasticu i smirivanje pojača napade, jednako kao i na odlučno kažnjavanje. To se dešava već nekoliko mjeseci, a u posljednje vrijeme se pojačava.

U odnosu s drugim psima je razigran, jednako kao i prema 3 mačke s kojima dijeli kuću i dvorište. Na koji način spriječiti, odnosno zaustaviti napadaje kada počnu, obzirom da savjetovani udarci novinama, špricanje i slično, kod ovako velike pasmine nemaju nikakvog učinka? Zahvaljujem na savjetu. Sa štovanjem, Renata

O: Među instinktima svakog živog bića izdvajaju se dva osnovna koja dominiraju u svim zbivanjima tokom čitava života. To su instinkt samoodržanja ili borba za opstanak i instinkt održanja vrste ili spolni nagon.

Spolni život pasa prirodan je i nagonski te dominira u svim fizickim i psihičkim zbivanjima u organizmu. Seksualno ponašanje u pasa povezano je sa njihovom hijerarhijskom strukturom, stimulansima i nuždom. Postoje neki oblici seksualnog ponašanja koji su normalni u pasa, ali stoga sociološki neprihvatljivi u ljudi. U neprimjerena ponašanja uvrštava se i iskazivanje seksualnosti na predmetima, zaskakivanja osoba ili životinja drugih vrsta ako su istom kućanstvu. Ovo je sasvim normalna pojava, naročito u štenaca i mladih pasa. Kada štene "otkrije" svoju seksualnu prirodu, u dobi oko 6 mjeseci, ima neutaživu potrebu istraživati je. No, ako to ponašanje potraje (do godine dana starosti) može se smatrati patološkim, odnosno neprimjerenim.

U periodu socijalizacije štenca razvijaju se mreže odnosa, izmedu štenaca, majke kuje i ostatka legla, što daje mogućnost štencu da prepozna ostale pse kao svoju vrstu. Ako je štene odvojeno od majke prerano, a čovjek je nadomjestak majke, njega će pas kasnije prepoznati kao partnera za parenje kada dosegne spolnu zrelost (od ovog potječe prekomjerno zaskakivanje ljudi). Ovo je često i slučaj ako je uz njih neka druga životinja.

Stoga ponovno treba naglasiti važnost socijalizacije. Zbog loše socijalizacije, osim navedenoga, često dolazi i do agresivnosti.

Sljedeće, trebat ćete početi ispočetka sa dresurom Vašeg ljubimca. Učenje od jedne do dvije minute dovoljno je za početak, a idealno vrijeme je neposredno prije obroka. Posebnu pažnju posvetite prostoru, tako da Vašem psu ništa ne privlači pozornost. Za početak, Vi ćete se trebati nametnuti kao "vođa čopora".

Kada ćete primijetiti da pokušava zaskočiti Vas ili nekog od ukućana, trebali bi se ponašati nezainteresirano, u suprotnome obično psi nastavljaju sa takvim ponašanjem. Ako ga potapšate, potičete takvo ponašanje, no odrješito "NE" u trenutku zaskakivanja u većini slučajeva spriječava ovakvo ponašanje zauvijek. Isto činite i u trenucima iskazivanja agresivnosti i ljubomore.

Pse tijekom učenja treba stalno bodriti. Nagrada u obliku poslastice pokazala se najučinkovitija za poticanje pozitivnog ponašanja, što je još uspješnije kada je pas gladan. Trening uvijek treba završiti nečim u čemu pas uživa.

Riječi kojima izgovarate naredbe izgovarajte jasno, a ako npr. riječ "Ne" izgovarate prečesto, pas će je ignorirati. Nemojte izdati zapovjed ako niste sigurni da će je pas izvršiti jer ćete time dozvoliti psu da Vas počne ignorirati.

Budite dosljedni i strpljivi, a sa psom se možete uključiti i u program neke od "školica" za mlade pse. Jedna od takvih je pri Klubu za obuku sportskih i službenih pasa u Zagrebu.
 
Također, ukoliko se nepoželjno ponašanje nastavi, sa svojim veterinarom razmotrite mogućnosti kastracije kao jedne od mjera rješavanja problematičnog ponašanja.

OZNAKE: