Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku američke akite koja se uredno počela tjerati sredinom ožujka. Pošto sam dogovorio parenje u inozemstvu, odvezao sam je 14. dan tjeranja. Sljedećih mjesec dana ženka je bila kod mužjaka te cijelo vrijeme krvarila. Gospođa kod koje je bila, odvela ju je veterinaru na hormonalni test, kojim se utvrdilo da još nisu plodni dani. Međutim, i nakon mjesec dana, ženka i dalje krvari, mužjaka nije pustila na parenje. Savjetovao sam se sa svojim veterinarom, koji me uvjerava da je sve u redu bez da je pregledao ženku. Njegovo mišljenje je da se kuja tjerala, ali nije došlo do ovulacije. Međutim, ona i dan danas vrlo slabo krvari pa Vas molim za mišljenje. Mario

O:  Prije svega, želim reći par riječi o samom spolnom ciklusu u kuja.

Prosječno vrijeme u kojemu kuje uđu u pubertet je 9 "- 10 mjeseci, a kreće se u rasponu 6 "- 24 mjeseci, ovisno o pasmini. Pravilo je da manje pasmine pasa (poput pudla, patuljastog šnaucera, pinča itd.) spolno sazrijevaju puno ranije, tako da se prvi estrus može očekivati već sa 6 "- 10 mjeseci, dok je uobičajena pojava prvog estrusa kod velikih pasmina pasa u dobi 1,5 "- 2 godine.

Ulazak u pubertet podrazumijeva i prvo tjeranje. Period između dva tjeranja također vrlo često varira, čak kod iste kuje može kod svakog sljedećeg tjeranja imati sasvim drugačije vremenske intervale. Ipak, kao prosjek se uzima vremenski interval od 6 "- 7 mj (iako su fiziološki parametri 4 "- 12 mj).

Pojam "tjeranje" objedinjuje zapravo dvije faze unutar spolnog ciklusa kuje: proestrus i estrus. Te dvije faze su vremenski najkraće, no lako ih je uočiti i vrlo su važne za svakog vlasnika, bez obzira da li planira pripust ili kuju želi zaštititi od neželjene trudnoće.

Prosječno vrijeme trajanja proestrusa je 9 dana, no kreće se unutar intervala 2 "- 27 dana. Početkom proestrusa (a ujedno i perioda "tjeranja") podrazumijeva se otečenje stidnice i pojava krvavog iscjetka. U ovoj fazi kuja privlači mužjake, ali ne dopušta parenje.

Slijedi estrus koji ćemo lako prepoznati po promjeni boje iscjetka iz izrazito crvene u blijedo crvenkastu i omekšanjem vulve. Nažalost, ukoliko želimo biti sigurni da je kuja ušla u estrus promjena boje iscjetka neće uvijek biti pouzdani pokazatelj, s obzirom da se krvavi iscjedak kod određenog broja kuja može zadržati i kroz cijeli period estrusa. Drugi pokazatelj da je kuja u estrusu je dopuštanje parenja.

Ukoliko želimo biti sigurni u kojoj fazi ciklusa se kuja nalazi, vrlo pouzdana metoda koja se rutinski obavlja je vaginalna citologija. To je potpuno bezbolna metoda, kojom se mikroskopskim pregledom brisa sluznice vagine određuje dominacija površinskih stanica sluznice vagine i na taj način se pouzdano određuje u kojoj fazi spolnog ciklusa se kuja nalazi. Kako bi metoda bila što pouzdanija, uzimanje brisa i mikroskopiranje je ponekad potrebno ponoviti nekoliko puta u razmaku od par dana.

Pouzdanom metodom detekcije estrusa smatra se i vaginoskopija, pregled sluznice vagine vaginoskopom.

Treća metoda, za koju je potreban mali klinički laboratorij, je određivanje koncentracije hormona u krvi, primarno luteinizirajućeg hormona i/ili progesterona. Također je vrlo često potrebno višekratno uzimanje uzoraka krvi (najčešće ne više od 3 puta) - novije metode određivanja koncentracije progesterona kao vrlo pouzdanog pokazatelja faze spolnog ciklusa omogućuju pouzdano mjerenje iz samo jedne kapljice krvi, sa rezultatima već nakon 30 minuta.

Prosječno vrijeme trajanja estrusa je 9 dana, uz mogućnost fiziološkog variranja u rasponu 3 "- 21 dana. Period estrusa važan je zbog planiranja ili prevencije neželjene trudnoće. Naime, 48 sati nakon početka estrusa dolazi do ovulacije. Za sazrijevanje jajne stanice potrebna su naredna 2 "- 3 dana. Takva jajna stanica sposobna je za oplodnju sljedeća 2 "- 3 dana nakon čega propada. Nakon parenja sperma mužjaka sposobna je za oplodnju 3 "- 4, max. 7 dana. Drugim riječima, bez obzira kakvi su naši daljnji planovi, što se tiče budućeg potomstva, na oprezu moramo biti 9. "- 14. dana od početka proestrusa, a najviše 10. "- 12. dana (uzimajući u obzir prosječne parametre trajanja estrusa i proestrusa).

Također, važno je uzeti u obzir fenomen koji se često javlja kod kuja koje u fazi estrusa nisu držane pod kontrolom. Naime, parenje sa različitim mužjacima u fazi kada je kuja prijemljiva može rezultirati štencima različitih očeva. Tako da nije neuobičajeno da kod štenjenja svaki od štenaca bude drugačiji, porijeklom od drugog mužjaka.

Višekratno parenje ili umjetno osjemenjivanje (što je također metoda izbora u određenim slučajevima) tijekom istog dana ne utječe na postotak koncepcije i veličinu legla. Na ta dva parametra najveći utjecaj imaju određivanje optimalnog dana za pripust, a to je onaj dan u kojemu je jajna stanica zrela i spremna za oplodnju, dob majke i pasmina.

Kod vrlo mladih kuja i kod starijih kuja broj štenaca po leglu je manji, isto kao i kod kuja manjih pasmina pasa, s obzirom da je broj jajnih stanica koje ovuliraju manji.

Preostale dvije faze spolnog ciklusa kuje su diestrus i anestrus. Vremensko trajanje diestrusa iznosi oko 2 mjeseca. U tom periodu kuje počinju odbijati mužjake. Promjene se mogu uočiti i na sluznici vagine vaginalnom citologijom. Period diestrusa ima jednako trajanje bez obzira da li je kuja ostala gravidna ili ne. U toj fazi pojedine kuje mogu pokazivati znakove lažnog graviditeta. Kod kuja koje su ostale gravidne diestrus završava porodom. Anestrus ili period spolne neaktivnosti u prosjeku traje 75 dana.

Nakon kratkog stručnog izlaganja o spolnom ciklusu kuja, želim reći nešto o problemu Vaše ljubimice.

Naime, kuje u poznijoj dobi sklonije su problemima sa jajnicima, u vidu razvijanja folikularnih cista na jajnicima. Ovo je i najčešći uzrok produženog tjeranja u kuja jer je poremećeno lučenje spolnih hormona. Ovakve ciste mogu proizvesti dovoljne količine hormona estrogena da dolazi do klinički vidljivog krvavog iscjetka iz vagine. Zatim, ako se isključi problem cističnih jajnika u Vaše kujice, može se pristupiti daljnem dijagnostičkom postupku u identifikaciji mogućih polipa endometrija te tumoroznih tvorbi na maternici. Također, kao uzrok krvarenja iz vagine ne treba isključiti i probleme mokraćnog mjehura, bubrega ili bilo kojeg drugog dijela uro-genitalnog sustava.

Dakle, za detaljniju analizu i dijagnostiku problema Vašeg ljubimice bi bilo dobro da posjetitte kvalitetnog doktora veterinarske medicine ili pak Zavod za porodiljstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će ljubazne kolegice i kolege nastojati maksimalno i kvalitetno pomoći.

OZNAKE: