Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu mješanku, stara je cca 8 i pol godina. Do sada je imala 11 tjeranja. Nije se nikad parila. Razmak između tih 11 tjeranja bio je od 166 dana do maksimalno 266 dana. Od zadnjeg, 11. tjeranja do danas je prošlo 310 dana i još se ne tjera (ne krvari i nije interesantna drugim psima). Nakon 11. tjeranja dobila je između zadnjih cica tvrdu kvržicu veličine zrna graška. Kvržica nije bolna na dodir, pomična je i ne mjenja oblik i veličinu već mjesecima. Jučer smo bili kod našeg veterinara i kad ju je pripremao za ultrazvuk počela je krvariti. Pregled je prekinut (ultrazvuk nije ni napravljen) jer je navodno počelo tjeranje. Savjetovano nam je da se eventualno napravi ultrazvuk tek kada završi tjeranje.

Kada smo došli doma od krvarenja više ništa i od tjeranja ni t. Pitanje: je li normalno tako dugi razmak od zadnjeg tjerana? Je li do krvarenja moglo doći radi straha od pregleda? Što bi mogla biti kvržica koju ima i  treba li je odstraniti? Inaće drugih problema nema.
Hvala na odgovoru, Miroslav

O: Spolni ciklus ili estrus je razdoblje od jednog do drugog tjeranja, a fiziološki u kuja nastupa dva puta godišnje. Moguća su i odstupanja pa se u nekih kuja ciklus može ponoviti nakon 4 i pol mjeseca ili čak nakon 8 mjeseci.

Spolni ciklus sastoji se od četiri faze. U svakoj toj fazi koncentracija hormona je različita, odnosno koncentracija hormona se mijenja.

Prva faza spolnog ciklusa ili proestrus je izrazito duga u kuja i traje oko 9 dana. U to vrijeme se javlja iscjedak crvenkaste boje zbog hiperemije, uslijed djelovanja hormona i pucanja kapilara. U ovoj fazi dozrijevaju folikuli na jajnicima, luči se estradiol koji uzrokuje proliferaciju maternice i vaginalnog epitela.

Druga faza spolnog ciklusa ili estrus traje ovisno o pasmini, oko 9 dana. U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscjetka je vrlo mala, svjetle boje.

Treća faza ili diestrus traje 60 - 70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. U ovoj fazi dolazi do regresije prije opisanih promjena, odnosno do oblikovanja žutog tijela. Ove promjene se odvijaju pod utjecajem progesterona.

Četvrta faza ili anestrus je faza spolnog mirovanja. Ova faza traje slijedećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije spolnih hormona.

Treba uzeti u obzir da trajanje ovih perioda može odstupati nekoliko dana, ovisno o pasmini, veličini itd.

Isto tako, uslijed hormonalnih poremećaja, trajanje pojedinih faza može biti različito. Stoga bi bilo vrlo bitno točno odrediti u kojoj je trenutno Vaša kujica.

Krvarenje nije moglo nastupiti kao posljedica straha, ali je moguće da je znak promjena ili oboljenja genitalnih organa, te obzirom da je krvarenje potpuno prestalo (što nije tipično za tjeranje) preporučam Vam da kujicu odvedete na ponovni pregled.

U kuja se često nakon tjeranja javljaju lažne trudnoće. U tom periodu se mogu javiti upale mliječne žlijezde slabijeg ili jačeg intenziteta. Kao posljedica upale ponekad ostaju zadebljanja tkiva (mastopatije) koja su različita po obliku, ali vrlo često imaju oblik kvržica. Promjena koju opisujete može biti i mliječna cista.

Tumori mliječne žlijezde su najčešći u kuja koje se nisu parile. Javljaju se kao pojedinačni ili višestruki noduli (1 - 25 cm) na jednoj ili više žlijezda. Više od 50% mamarnih tumora u kuja su benigne prirode (adenomi).

Dijagnoza se postavlja po kliničkoj pretrazi životinje, palpacijim žlijezde i novonastale tvorbe, palpacijim regionalnih limfnih čvorova i biopsiji, odnosno patohistološkoj pretrazi.

Terapija se provodi prema dijagnozi, a u slučaju tumora u pravilu je to kirurška obrada.

OZNAKE: