Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Hvala Vam što ste mi odgovorili na prošlo pitanje. Zamolila bih Vas da mi odgovorite i ovaj put. Imam dva žakoa, kada da postavim gnijezdo? Han je star 16 mjeseci dok ženka ima 10 mjeseci, kada su oni spremni za leglo? Hvala unaprijed,
Dagmar

O: Uzgajanje žakoa može biti vrlo zahvalno i poučno iskustvo, no traži veliki trud i odricanja. Roditelji žakoi zahtijevaju adekvatnu okolinu i prehranu kako bi se uspješno razmnožavali. Žakoa je relativno lako uzgajati.

Odrasle ptice postaju s oko tri godine starosti. Mnogi žakoi uzgojeni u zatočeništvu dovoljno su zreli za parenje sa starošcu od oko pet godina. Pticama ulovljenima u prirodi treba nešto duže vremena, dovoljno su stari sa 7 do 8 godina. To je vjerojatno iz razloga što imaju nedostatniju prehranu u divljini u usporedbi s kućnim uzgojem. Preporučuje se zajednički život parova za parenje već od šestog mjeseca starosti. Na taj način naučit će se na društvo te na prirodno ponašanje.

U prirodi žakoi žive i hrane se na malim područjima. Nisu ptice selice. Obično se udružuju u jata i dijele u grupe od 20 - 30 jedinki. Nakon leženja mladih oni ostaju s roditeljima do 4-5 mjeseca starosti. Odrasli žakoi obicno ostaju par doživotno, hrane se i čiste međusobno.

Sezona parenja u zatočeništvu počinje u svibnju, a ženka u pravilu snese 3 - 4 jaja; inkubacija traje 26 - 30 dana. Mladi su samostalni 2 - 3 tjedna nakon što napuste roditeljsko gnijezdo.

Mnogi parovi uzgojeni u zatočeništvu početi će s parenjem u starosti od oko 3 godine, poneki i sa 4 godine ili stariji. Jednom kada Vaš par počne s parenjem, njihov reproduktivni život bit će dug.

Iz svega iznesenog, još ćete morati malo pričekati s prinovama, a do tada Vam želimo ugodno provedeno vrijeme s Vašim ljubimcima.

OZNAKE: