Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam rozelu staru četiri mjeseca i želio bih kupiti još jednu. Nažalost, ne znam spol svoga ljubimca pa bih vas zamolio da mi kažete kako najlakše razlikovati mužjaka od ženku.
Hvala. Dubravko

O: S obzirom da  mi niste naveli da li imate u imate crvenu (Platycercus eximius) ili plavu (Platycercus adscitus) rozelu, pokušat ću vam objasniti razlike u spolovima obje vrste.

Crvena rozela: razlika u spolovima najbolje se očituje u intenzitezu boje na glavi ptice, naime intenzitet boje na glavi ženke nešto je slabije izražen, a glava ženke je nešto sitnija.Na prsnom dijelu, ženkice imaju razliveno crveno žutu boju dok je kod mužjaka boja oštro ograničena. Rozele spolno sazrijevaju u dobi od oko 8 mjeseci, tj. nakon drugog mitarenja i tada je ptice najlakše razlikovati.
Plava rozela: odrasle, tj. spolno zrele jedinke vizualno je vrlo teško razlikovati. Razlika između spolova najuočljivija je kod mladih ptica i to ne po boji, jer su koloristički gotovo identične već po veličini i širini baze kljuna: mužjaci su krupniji i imaju širu bazu kljuna.

OZNAKE: