Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako se raspoznaje starost i spol kod kanarinaca? Općenito, jesu li ženke kanarinaca manje živahnije i zaigranije od mužjaka (zdrave ženke, naravno).
Hvala,
Tina

O: Spol kanarinca se najbolje raspoznaje po njegovu pjevu. Zna se dogoditi da i starije ženke jačinom glasa budu jednake s mužjakom, no ženkinom glasu nedostaje melodičnost koju ima mužjak. Glava kod ženkica je uža, tijelo joj je manje i punije.

Mužjaci već sa 4 do 6 tjedana starosti počinju cvrkutati, glas im postaje sve čišći i jači, sve dok se ne omitare, a tada prozvižde. Za to vrijeme ženkice (naročito kad je oblačno i kišno vrijeme) cvrkuću zajedno s mužjacima, no glas im je mnogo slabiji, isprekidan i nije izdržljiv kao u mužjaka.

Posve razvijenog, odraslog mužjaka raspoznati se može po spolovilu i to tako da se kanarinca uzme u ruku, raspuše se perje na trbuhu ispred repa i vidi se duguljasti uzdignuti čepić. Kod ženka taj čepić leži više vodoravno uz sam rep.

Starost kanarinaca se može odrediti po zatvorenom prstenu na nožici koji se navuče šestog ili sedmog dana starosti. Na prstenu je ugravirana oznaka društva, uzgojna godina, početna slova imena i prezimena uzgajača i redni broj mladunčeta. Sa četrnaest dana su mužjaci jače obojeni nego ženke, a to se naročito primjećuje na perju oko kljunića i na glavi, pa ispod kljunića i na prsima. Dobro hranjeni mladi u dobi od 18 do 19 dana počinju izlaziti iz gnijezda, te ih majka uči letjeti. U dobi od 22 do 24 dana pomalo već sami jedu. U dobi od 8 do 10 tjedana mladi kanarinci počinju mijenjati perje (mitariti se).

OZNAKE: