Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Pas mi je prije pola sata otrčao za drugim psom 300-tinjak metara dalje od kuće (nizbrdicom) i nestao mi iz vidokruga. Kada sam ga nakon minutu-dvije sustigla, drugog psa više nije bilo, no moj pas ponašao se jako čudno. Nije mogao normalno hodati već je pao na pod, tresle su mu se noge i pomalo grčile. Desni su mu bile uobičajene no onaj donji dio kad raširite oko mu je bio potpuno bijel, ubrzano je disao... To je potrajalo par minuta nakon čega se smirio. Provjerila sam po tijelu i nisam našla nikakav ugriz drugog psa. Sada normalno spava. Kako je nedjelja, veterinar ne radi, nego mi je telefonski rekao da je moguće da pas ima problema sa srcem. Što vi mislite i što napraviti ako se to opet desi? Hvala. Vanja

O: Poštovana gospođo,

takvo stanje psa nakon naglog fizičkog napora i eventualnog napada drugog psa moglo bi biti stanje šoka koje se manifestira nekontroliranim drhtanjem, slinjenjem i ubrzanim disanjem.

Također i psi koji pate od srčanih smetnji, koji su u lošoj kondiciji ili gojazni psi mogu slično reagirati.

Blagi epileptični napadi su još jedna mogućnost uslijed pojačanog uzbuđenja kod pasa.

Poželjno bi bilo da psa odvedete veterinaru na pregled da se utvrdi ima li kakvih srčanih smetnji, a do tada ne izlažite psa fizičkom naporu i pojačajte udio vitamina i minerala; na taj način pojačat ćete imunitetni status kod Vašeg psa, što je naročito bitno budući da kod svih stresnih stanja dolazi do pada imuniteta.

Ukoliko bi se takvo stanje ponovilo obavezno otiđite kod veterinara, a psu možete pomoći na taj način da ga utoplite i smjestite u zamračeno i tiho mjesto. Obavezno neka netko bude sa njim dok se pas ne pribere; osjećaj samoće i napuštenosti dodatno može pogoršati situaciju.

OZNAKE: