Odgovara:
Dino Karakaš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam kujicu rotweilera prije 2 dana. Ima 3 mjeseca i užasno se boji te ne želi doći ni meni ni suprugu. Zna režati na nas, iako mi to zvuči više kao brondanje, ponekad i zalaje. Ide sama jesti i piti, ali ne želi jesti ako smo mi u blizini, niti želi doći u dnevni boravak ako smo mi tamo. Nekad se od straha zna i obaviti nuždu.
Čovjek od kojeg sam je uzela rekao je kako nikad nije vidjela nikog osim njega i njegovih pasa pa pretpostavljam da joj treba neko vrijeme da se navikne. Kako da joj pomognem da se opusti i da se ne boji?
Hvala unaprijed,
Tina

O: Svako živo biće, naravno, treba proći proces socijalizacije, tj. privikavanja na novu sredinu. Sama činjenica da je Vaš pas do sada imao prilike vidjeti samo druge pse i bivšeg vlasnika govore puno.

U procesu privikavanja Vi igrate veliku ulogu. Ne smijete forsirati stvari, budite uvijek spremni nagraditi psića kad vam se približi. Štenci osim što su ponekad plašljivi i puni nepovjerenja su ujedno i izuzetno znatiželjni, stoga pričekajte da psić dođe k Vama, a ne Vi njemu.

Psi ponekad ne vole prisustvo drugih za vrijeme obroka, što je naslijeđe iz doba dok su živjeli u čoporu i kada je uvijek prijetila opasnost da druga gladna usta zgrabe nečiji zalogaj. Stvaranjem i građenjem obostranog povjerenja i ta se prepreka može premostiti.

Za odgajanje štenca potrebno je jako puno strpljenja i ponavljanja gradiva. Edukacija Vas kao vlasnika izrazito je bitna te bih Vam preporučio knjigu " Pas - priručnik za vlasnike " autor Dr. Bruce Fogle ili "Pas - moj prijatelj" autor prof. Bauer, to je izuzetno poučna literatura za vlasnike. U knjigama su dani vrlo korisni savjeti o odgoju i školovanju pasa te o svakodnevnim problemima, ukratko - jako dobar vodič u ponašanju, odrastanju, socijalizaciji, higijeni, prehrani, tj. svim aspektima brige i odgoja psa.

OZNAKE: