Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mješanku jazvačara udomila sam ju iz šinteraja ima oko 2 ili 3 godine. Ne podnosi ženske pse, kada se susretnemo s nekim dok smo u šetnji ona poludi, hoće se gristi, svađati itd. Prema ukućanima je skroz normalana, sve nas jako voli i nikada, ali baš nikad, nije zarežala da nas, niti hoće ugristi ili nešto slično. Usvojili smo ju iz šinteraja prije godinu dana. Karla

O: Psi se mogu ponašati agresivno iz različitih razloga. Jedan od dobro poznatih je i netrpeljivost jedinki istog spola. Iako je Vaša kujica prema ljudima prijateljski naklonjena, ipak bi je trebalo u potpunosti socijalizirati.

Vi morate vladati svojom ljubimicom kako se ona kroz život ne bi, nakon nekog lošeg iskustva ili iz drugih poriva, odlučila stvar rješavati na svoj način.

Preporučam Vam da, uz pomoć priručnika za odgoj pasa ili profesionalnog dresera, započnete s kujicom raditi osnovne vježbe poslušnosti. S vremenom bi je trebalo uključiti i u grupni rad. Tako ćete postići da se u svim situacijama ponaša prihvatljivo. Vrlo je važno da dobro uvježbate naredbu "Stoj!" i "Dođi!". Svakodnevno bi trebala hodati uz nogu s uzicom i bez nje, a ostale vježbe uključuju izvršavanje naredbi kao što su "Sjedi", "Lezi", "Tiho" i dr.

Kako biste smanjili mogućnost agresivnog ponašanja, nastojte prepoznati znakove nadolazeće agresivnosti. Preduhitrite problem tako da joj, ako je potrebno, stavite i brnjicu. Svakako je nagradite ako po naredbi ignorira drugu ženku ili ne pokaže neprijateljsko ponašanje.

Vjerujem da ćete uz dosljedan rad i strpljenje umiriti svoju kujicu.

OZNAKE: