Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku Westya staru 2.5 mj. Primjetila sam da u zadnjih  dva dana ima sluzavu stolicu, a danas je nakon doručka povratila sve što je pojela. Prije i nakon toga ponaša se normalno, zaigrana je i dalje. Hranim ju dehidratom Eukanuba, ujutro s pomješanim mlječnim proizvodom. Primila je dva cjepiva i čišćena je protiv glista. Da li da odem do veterinara ili da sama pokušam to smiriti s nekom dodatnom hranom? Da li je dobro što joj dajem samo dehidrat ili bi trebala povremeno promjeniti s konzervom dok je još mala? Preporučili su mi Pedigree junior vrećice. Da li je to kvalitena hrana? Mislim da je vrijeme za prvo šišanje, da li je to prerano? Hvala u naprijed. Iva

O: Uzroci povraćanja u štenadi mogu biti različiti: halapljivo uzimanje hrane, nedovoljno žvakanje prilikom uzimanja hrane, prejedanje, endoparaziti (gliste), zatim povraćanje može biti i virusne ili bakterijske etiologije, strana tijela u želucu, enteritis i kolitis (upala crijeva), gastritis (upala želuca)... Sluz u stolici se javlja kod ubrzanog prolaza crijevnog sadržaja, kod bolesti debelog crijeva (kolitis), malapsorpcije...

Ako Eukanubu prelijevate mliječnim proizvodom koji je netom izvađen iz hladnjaka, to može uzrokovati probavne smetnje u šteneta, ali i odraslih pasa. Budući da ste naveli da se štene ponaša normalno, te da je zaigrano i da ima apetit, možete mu pokušati neko vrijeme davati medicinsku hranu od Eukanube - Puppy intestinal koja je potpuna hrana za štenad bolesnog probavnog sustava. Hrana se daje suha i preporučeno je štence hraniti 1 - 2 tjedna s Puppy intestinal hranom, a po potrebi i duže. To je visokoprobavljiva hrana kojoj je cilj osigurati uspostavljanje gastrointestinalne funkcije. Štenetu je medicinsku hranu potrebno davati u pet do šest obroka dnevno.

Dehidrat i konzervirana hrana za pse su kompletne hrane, te se mogu davati u kombinacijama ili odvojeno. Međutim, problem kod nekih pasa je taj što kada jednom osjete konzerviranu hranu, počnu odbijati dehidrat, a uglavnom se dehidrat preporuča jer je manje kvarljiv nego konzervirana hrana, praktičniji je u smislu da može nekoliko dana stajati u psećoj zdjelici, a da se ne pokvari te je pas prisiljen žvakati hranu, a ne guta samo komade konzerve i na taj se način smanjuje stvaranje plaka i kamenca jer zubi rade. Osim toga, postoje i medicinske hrane koje su posebno oblikovanih granula i sastava, a koriste se za smanjenje zubnog plaka, pigmenta i kamenca i zaštitu od gingivitisa, te smanjenje zadaha iz usta.

Ako Vaše štene može žvakati granule nije ih potrebno močiti niti prelijevati mliječnim proizvodima.

Pedigree je komercijalna hrana koja ima dehidriranu hranu za štence, konzerve za štence i vrečice za štence u kojima se nalaze komadići mesa u želatini. Eukanuba je superpremium hrana koja ima i medicinski program. Svakako Vem preporučam da psića nastavite hraniti Eukanubom jer je potpuno izbalansirana, napravljena od kvalitetnog mesa sa svim dodacima koji su štencima potrebni za pravilan rast i razvoj. Što se pak šišanja tako malog šteneta tiče najbolje je da se obratite frizerskom salonu za šišanje i uređivanje pasa.

OZNAKE: