Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Pas preko dana ima normalnu stolicu i zatim, u drugoj polovici, ima proljevastu stolicu sa sluzi. Inače sam mu dala Banminth za pse. Rečeno mi je da mu prvu dozu dam odmah pa drugu nakon 15 dana. Da li je normalno da pas i dalje ima mekanu, sluzavu stolicu?
Romina

O: Pojava sluzi u stolici znak je upale crijeva te bi psa bilo poželjno staviti na veterinarsku dijetu, kao što je Intestinal od Royal Canina ili i/d od Hill'sa ili Intestinal od Eukanube.

Navedene dijete su u suhom obliku, treba ih davati prema propisanim dnevnim dozama (naznačeno na tablicama na pakiranju), a ukupnu dnevnu dozu treba podijeliti u što više malih obroka (3-5). Zbog upale sluznice probave, hrana se teže probavlja i potom se brzom peristaltikom izbaci van (meka stolica, proljev, kapljice krvi) ili pas je povrati neprobavljenu. Da biste to spriječili i omogućili hranjivim tvarima (fruktooligosaharidima) iz navedene hrane da uspostave normalnu floru unutar crijeva, psa treba hraniti više puta tokom dana u malim obrocima.

Ako se stanje ne popravi unutar tri dana od početka ovakve dijete, obratite se svom vetrinaru.

OZNAKE: