Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo ženku zamorca staru godinu dana. Prije mjesec dana primjetili smo da joj je puknuo i otpao jedan noktić. A sada joj je puknuo jedan gornji zubić, oko 1 mm od korijena. Da li su te dvije pojave povezane i koji im je uzrok? Inače, obožava svježu travu i jede je u velikim količinama, uvijek ima dovoljnu količinu sijena, svakodnevno dobiva svježe voće (jabuka ili kruška), suha hrana za zamorce uvijek joj je dostupna ali je jako malo konzumira, u vodu redovito dodajemo komadić šumeće tablete za ljudsku ishranu s c vitaminom. Uvijek ima na izbor po dva različita tvrda krekera koje redovito gloda i ima drvenu kućicu koju također redovito gloda. Inače jako voli ječam.

Ne pokazuje nikakve simptome bolesti, vesela je, živahna i proždrljiva, te i dalje ima volju za glodanjem, ali joj je sad bitno otežano. Pošto joj je preostao jedan zubić koji je prilično dugačak (otprilike 7 mm) da li postoji opasnost da on pukne u korijenu? Koji je uzrok pucanja zubića i što činiti u ovakvoj situaciji?
Karlo

O: Zamorčići imaju 20 zubi; par gornjih i donjih sjekutića, par gornjih i donjih predkutnjaka i tri para gornjih i donjih kutnjaka. Zdravi zubi glavni su preduvjet zdravlja Vašeg zamorca. Zubi rastu kontinuirano a pravilna prehrana s dovoljnom količinom vitamina C održat će ih zdravima i čvrstima. Kod zdravog zamorčića pravilna prehrana osigurava i održavanje normalne dužine zuba - posebno vlaknata hrana kao sijeno. Obzirom da je sijeno osnovna hrana u prehrani zamorčića, treba ga davati svakodnevno u neograničenoj količini. Sijeno ima odlučujuću ulogu u održavanju prohodnosti probavnog trakta i zdrave probave, a sjeckanjem i žvakanjem sijena zamorčići troše zube i održavaju zdravu dužinu zuba.

Druga iznimno važna stavka u prehrani zamorčića je adekvatna količina vitamina C. Zamorčić nije u stanju sam sintetizirati vitamin C pa ga mora unositi u dovoljnoj količini putem hrane, što znači da svježe povrće i voće bogato vitaminom C (lišće karfiola, mrkva, celer, jabuke, kupus, kruške, brokuli) trebaju dobivati svakodnevno.

Postoje i vitaminski preparati kojima se može nadoknaditi manjak vitamina C, ali zbog mogućnosti unosa prevelike količine vitamina C, preporuka je da koristite vitaminske preparate namijenjene životinjama koji se prilagođene njihovom metabolizmu i dozirane prema potrebama životinje.

Potrebno je naglasiti da svi zamorčići nemaju jednaku duljinu zubi i da ne postoji univerzalno pravilo koja dužina je normalna. U pravilu, dok god zamorčić normalno jede i ne mršavi smatra se da su zubi adekvatne dužine. Rezanje zubi u pravilno hranjenog zamorčića nije neophodno jer se zubi redovito troše hranjenjem.

Zdravlje zubi vlasniku je najednostavnije pratiti promatranjem hranjenja zamorčića. Ako je primjetna ikakva promjena kod hranjenja, ako životinja otežano ili pažljivije uzima hranu, primjetno gubi na težini, potrebno je pregledati zube.

Lom zuba može nastati kao posljedica udarca, ozljede, pada.. Loša prehrana s malo vitamina C dovodi do veće lomljivosti zubi. Iz Vašeg maila može se zaključiti da je prehrana Vašeg zamorca kvalitetna uz još jednom napomenu da pređete na vitaminske preparate namjenjene životinjama. U dućanima Pet centra, kod kolega veterinara možete dobiti savjet pri izboru najboljeg proizvoda.

Slomljeni zub kod zdravog zamorčića trebao bi bez problema ponovo izrasti, iako ovisno o visini prijeloma može biti potrebno i nekoliko tjedana dok zub ne dostigne dužinu neslomljenog zuba. U pravilu nije potrebno skraćivati neslomljeni suprotni zub jer to može dodatno otežati hranjenje. S vremenom će slomljeni zub dorasti do zdravog i uzajamnjim trenjem regulirati dužinu zuba. Jedino kod jako niskih prijeloma, kada postoji mogućnost da neslomljeni zub dolazi do desni i oštećuje ih, potrebno je zub skratiti. Kod jako nisko slomljenih zubi, gdje postoje šupljine u desnima i krvarenja, potrebno je ispirati ostatke hrane koji se nakupljaju u nastaloj šupljini.

Najbitnije je da ste sigurni da zamorčić može uzimati hranu i nakon prijeloma zuba. Možete mu to olakšati rezanjem hrane na manje komadiće, a ako nije u stanju koristiti se bočicom za vodu potrebno je vodu ponuditi u posudici.