dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moja zečica šarca okotila je leglo kunića, od 2 preživjela jedan se samo srušio počeo trzati nogicama stražnjim i uginuo. Drugi je star sada 2 mjeseca i prije 2 tjedna počeo je padati na stražnje noge i vući ih za sobom, a sada ih uopće ne može micati, primjetila sam isti problem padanja i zanošenja stražnjih nogu i kod zečice, ali ona je sada dobro. Možete li me savjetovati šta da radim s tim malim zečičem, hranim ga i pojim jer pretežno leži na boku ne može hodati, dajem mu povrće i vitamine B kompleks u vodu. Je li to nešto genetski, zbog ishrane ili vrućine? Unaprijed zahvaljujem. Mihaela


O: Neurološke smetnje su kod kunića popraćene sljedećim simptomima:

- držanje glavice ukoso ("head tilt")
- poremećaji ravnoteže i koordinacije pokreta
- oduzetost (najčešće zadnjih nogica)

- paraliza
- napadaji i grčeve
- gubljenje svjesti

Uzrok navedenog stanja može biti primarno oboljenje živčanog sustava ili neka druga bolest koja sekundarno dovodi do oštećenja centralnog živčanog sustava, oboljenja na mozgu, leđne moždine...
 
Jedno od najčešćih oboljenja, koje kod kunića izaziva neurološke smetnje, je encefalitozoonoza (uzročnik je parazit iz skupine protozoa: encephalitozoon cuniculi,  gdje se mogu pojaviti svi simptomi neuroloških smetnji, pojedinačno ili u kombinaciji. Dva najčešća parazita koji uzrokuju neurološke bolesti kod kunića su: Encephalitozoon cuniculi (poznat i kao Nosema cuniculi) i Baylisascaris procyonis.
 
O parazitima koji uzrokuju neurološke bolesti u kunića i lječenju pisao je kolega Dragan Vešović dr. vet. med. ovdje.

Upala srednjeg uha (otitis media) ili upala unutarnjeg uha (otitis interna) je kod držanja glavice ukoso najvažnija diferencijalna dijagnoza prema encefalitozoonozi. Druge bolesti koje su vidljive kao neurološke smetnje javljaju se kao toksoplazmoza (infekcija uzrokovana parazitom Toxoplasma gondii), tumor mozga i ozljeda lubanje. Moguće je da bolesti srca pokazuju simptome neuroloških smetnji.

Potrebno je ljubimca odvesti veterinaru koji će ustanoviti o kojem se oboljenju ili prazitu radi i zatim provesti prikladnu terapiju.

O pravilnoj prehrani kunića pisala sam ovdje. Potrebno mu je davati  svježu vodu, ako  je potrebno i  špricom te sitno nasjeckano povrće i bilje. Zbog opasnosti od disbakterioze u probavi preporučljivo je kuniću davati preparate Oropharma Opti- vit, Pro-digest, Rodikolan, Florentero pastu i sl., a možete ih pronaći u trgovinama Pet centra.